Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

6 прочитания

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

“Разбрах днес (вчера, 19 юли 2018 г. – бел. ред.) Радев похвалил служебното си правителство. Една година по късно продължавам да търся отговори, от същото служебно правителство, на следните въпроси:”, пише депутатът от ГЕРБ в профила си в социалната мрежа Facebook.

Въпросите на депутата, който е член на комисията по отбрана и беше заместник-председател на т.нар. „Комисия „Gripen” са следните (публикуваме ги без редакторска намеса):

„1. Защо засекрети ценовите оферти? Какво секретно има в тях? Така само се пречи на независим анализ
2. Защо прие долното писмо от фирма (виж файла най-долу – бел. ред.), при положение, че води преговори с държави и тя не е страна по преговорите? Как фирма поема ангажимент към бюджета на държавата си? Благодарение на това листче хартия служебното правителство предопредели разход от близо 1.5 млрд.лв.
3. Защо година по-късно 8 Грипен за Хърватска струват над 200 млн.лв. по-евтино, отколкото за България? Защо и КЪДЕ е отивала разликата?”

Гаджев завършва, като казва, че от служебното правителство продължавали да мълчат и да не дават отговори на тези въпроси.

„А когато искаш да пускаш „светлина в тъмнината“ бъди така добър първо да извадиш гредата от своето око!”, пише в заключение депутата.

Струва си да се отбележи, че Хърватска търсеше оферти за 12 изтребителя с много ограничен боекоплект и наземно оборудване. Официалните власти там не дадоха данни за шведската оферта за Gripen C/D, но полуофициално се завъртя сумата от около €800 млн.

Както депутатът отбелязва, няма официална информация и за ценовите оферти в България. Малко след като шведската оферта бе избрана за предпочитана в България през април 2017 г., информационният сайт Mediapool съобщи, цитирайки източници във финансовото министерство, че предложението за Gripen е било на стойност около 1 млрд. лева. Ако тези данни са верни, то цените предложени в Хърватска са практически същите, но източници на АЕРО отбелязват, че шведската оферта е била над 1 млрд. лева, но доста, доста под тавана от 1,5 млрд. Дори и в такъв случай е трудно да се намерят липсващи 200 млн. лева, особено предвид искания от България сериозен боекомплект „въздух-земя” и предложената възможност за доставка на повече от осем Gripen.

Депутатът Гаджев публикува въпросния документ, защото той беше използван от него през миналата година, за доказателство, че експертната комисия неправомерно е изключила офертата на САЩ и Португалия за F-16 MLU. Гаджев твърдеше, че шведското съгласие за изпълнение на българската финансова схема е идвало от компанията Saab, а не от правителството на Швеция. В същото време САЩ са отказали да се съобразят с разсрочената схема за плащане. „Комисията „Gripen“ пък след това твърдеше, че схемата въобще не е била задължителна, въпреки, че има писмо от финансовия министър, който казва, че тя е със задължителен характер.

Днес, 20 юли 2018 г., Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, отговори на Гаджев в своя профил във Facebook:

„1. Ценовите оферти не са засекретени от служебното правителство, а държавите които са отговорили са ги изпратили класифицирани. Няма как г-н Гаджев да го знае това, защото „компетентната“ им комисия не изиска да разгледа нито отговорите, нито Искането за предоставяне на оферта. Може би защото са на английски?
2. Долното писмо е в отговор на изпратено писмо от ръководителя на проекта до правителствата на САЩ, Швеция, Португалия и Италия. Писмото на ръководителя е изпратено и до Швеция, въпреки, че правителството на Швеция е дало отговори в предоставената оферта. Причината е равнопоставеност на всички участници в конкурса – всички да знаят и всички да отговарят на едни и същи въпроси. Явно този принцип убягва от тематиката на някои експерти. За успокоение на г-н Гаджев, отговорите на писмото не са взети под внимание.
3. С този въпрос г-н Гаджев показва неговата компетентност. Как господинът направи сравнение между двете искания за оферти – това на България и това на Хърватия при условие, че и двете не ги е чел? Цената зависи от това какво си поискал, а какво са поискали хърватите? А къде отивала разликата, ами явно някой го прави за да го допуска за възможно… Пак към експерта – договорът е ПРАВИТЕЛСТВО-ПРАВИТЕЛСТВО!
Няма да е лошо г-н зам. председателят на комисията „Грипен“ да попрочетете документите, а и да пита… Осем са самолетите за оценка, а колко ще се договорят е друг въпрос, а и в отговорите на Искането за оферти пише колко са бройките…”, пише главният секретар на президента Радев.

Струва си да се отбележи, че на документа споделен от депутата Гаджев ясно е записано, че той представлява търговска тайна (company confidential). Макар в него няма нищо кой знае какво, то не е ясно дали публичното показване на документа от официално лице, няма да навреди на България и новия процес по избор на изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител
Следваща публикация
Все така няма яснота какво се случва с концесията на летище Пловдив
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

775 прочитания

Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

6 прочитания

Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

1K прочитания

Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

4 прочитания

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

7 прочитания

Министър Каракачанов: Част от цените за F-16 са неоправдано високи

Военният министър Красимир Каракачанов отново заяви, че има проблем с цените за покупка на изтребителите F-16, като този път ги определи, като неоправдано високи и даде примери с ненужно обучение, за което американската страна настоявала. Това заяви той днес, 20 май 2019 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

1K прочитания
Меню