Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

11 прочитания

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

“Разбрах днес (вчера, 19 юли 2018 г. – бел. ред.) Радев похвалил служебното си правителство. Една година по късно продължавам да търся отговори, от същото служебно правителство, на следните въпроси:”, пише депутатът от ГЕРБ в профила си в социалната мрежа Facebook.

Въпросите на депутата, който е член на комисията по отбрана и беше заместник-председател на т.нар. „Комисия „Gripen” са следните (публикуваме ги без редакторска намеса):

„1. Защо засекрети ценовите оферти? Какво секретно има в тях? Така само се пречи на независим анализ
2. Защо прие долното писмо от фирма (виж файла най-долу – бел. ред.), при положение, че води преговори с държави и тя не е страна по преговорите? Как фирма поема ангажимент към бюджета на държавата си? Благодарение на това листче хартия служебното правителство предопредели разход от близо 1.5 млрд.лв.
3. Защо година по-късно 8 Грипен за Хърватска струват над 200 млн.лв. по-евтино, отколкото за България? Защо и КЪДЕ е отивала разликата?”

Гаджев завършва, като казва, че от служебното правителство продължавали да мълчат и да не дават отговори на тези въпроси.

„А когато искаш да пускаш „светлина в тъмнината“ бъди така добър първо да извадиш гредата от своето око!”, пише в заключение депутата.

Струва си да се отбележи, че Хърватска търсеше оферти за 12 изтребителя с много ограничен боекоплект и наземно оборудване. Официалните власти там не дадоха данни за шведската оферта за Gripen C/D, но полуофициално се завъртя сумата от около €800 млн.

Както депутатът отбелязва, няма официална информация и за ценовите оферти в България. Малко след като шведската оферта бе избрана за предпочитана в България през април 2017 г., информационният сайт Mediapool съобщи, цитирайки източници във финансовото министерство, че предложението за Gripen е било на стойност около 1 млрд. лева. Ако тези данни са верни, то цените предложени в Хърватска са практически същите, но източници на АЕРО отбелязват, че шведската оферта е била над 1 млрд. лева, но доста, доста под тавана от 1,5 млрд. Дори и в такъв случай е трудно да се намерят липсващи 200 млн. лева, особено предвид искания от България сериозен боекомплект „въздух-земя” и предложената възможност за доставка на повече от осем Gripen.

Депутатът Гаджев публикува въпросния документ, защото той беше използван от него през миналата година, за доказателство, че експертната комисия неправомерно е изключила офертата на САЩ и Португалия за F-16 MLU. Гаджев твърдеше, че шведското съгласие за изпълнение на българската финансова схема е идвало от компанията Saab, а не от правителството на Швеция. В същото време САЩ са отказали да се съобразят с разсрочената схема за плащане. „Комисията „Gripen“ пък след това твърдеше, че схемата въобще не е била задължителна, въпреки, че има писмо от финансовия министър, който казва, че тя е със задължителен характер.

Днес, 20 юли 2018 г., Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, отговори на Гаджев в своя профил във Facebook:

„1. Ценовите оферти не са засекретени от служебното правителство, а държавите които са отговорили са ги изпратили класифицирани. Няма как г-н Гаджев да го знае това, защото „компетентната“ им комисия не изиска да разгледа нито отговорите, нито Искането за предоставяне на оферта. Може би защото са на английски?
2. Долното писмо е в отговор на изпратено писмо от ръководителя на проекта до правителствата на САЩ, Швеция, Португалия и Италия. Писмото на ръководителя е изпратено и до Швеция, въпреки, че правителството на Швеция е дало отговори в предоставената оферта. Причината е равнопоставеност на всички участници в конкурса – всички да знаят и всички да отговарят на едни и същи въпроси. Явно този принцип убягва от тематиката на някои експерти. За успокоение на г-н Гаджев, отговорите на писмото не са взети под внимание.
3. С този въпрос г-н Гаджев показва неговата компетентност. Как господинът направи сравнение между двете искания за оферти – това на България и това на Хърватия при условие, че и двете не ги е чел? Цената зависи от това какво си поискал, а какво са поискали хърватите? А къде отивала разликата, ами явно някой го прави за да го допуска за възможно… Пак към експерта – договорът е ПРАВИТЕЛСТВО-ПРАВИТЕЛСТВО!
Няма да е лошо г-н зам. председателят на комисията „Грипен“ да попрочетете документите, а и да пита… Осем са самолетите за оценка, а колко ще се договорят е друг въпрос, а и в отговорите на Искането за оферти пише колко са бройките…”, пише главният секретар на президента Радев.

Струва си да се отбележи, че на документа споделен от депутата Гаджев ясно е записано, че той представлява търговска тайна (company confidential). Макар в него няма нищо кой знае какво, то не е ясно дали публичното показване на документа от официално лице, няма да навреди на България и новия процес по избор на изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Все така няма яснота какво се случва с концесията на летище Пловдив
Следваща публикация
МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Парламентът оспорва новия изтребител, а не аз

„Аз не оспорвам нищо – Парламентът го оспорва явно, тъй като той създаде една комисия с която иска да проучи как е взето решението за новия изтребител”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 9 септември 2017 г., в предаването „Тази събота” по bTV.

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню