Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

10 прочитания

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

“Разбрах днес (вчера, 19 юли 2018 г. – бел. ред.) Радев похвалил служебното си правителство. Една година по късно продължавам да търся отговори, от същото служебно правителство, на следните въпроси:”, пише депутатът от ГЕРБ в профила си в социалната мрежа Facebook.

Въпросите на депутата, който е член на комисията по отбрана и беше заместник-председател на т.нар. „Комисия „Gripen” са следните (публикуваме ги без редакторска намеса):

„1. Защо засекрети ценовите оферти? Какво секретно има в тях? Така само се пречи на независим анализ
2. Защо прие долното писмо от фирма (виж файла най-долу – бел. ред.), при положение, че води преговори с държави и тя не е страна по преговорите? Как фирма поема ангажимент към бюджета на държавата си? Благодарение на това листче хартия служебното правителство предопредели разход от близо 1.5 млрд.лв.
3. Защо година по-късно 8 Грипен за Хърватска струват над 200 млн.лв. по-евтино, отколкото за България? Защо и КЪДЕ е отивала разликата?”

Гаджев завършва, като казва, че от служебното правителство продължавали да мълчат и да не дават отговори на тези въпроси.

„А когато искаш да пускаш „светлина в тъмнината“ бъди така добър първо да извадиш гредата от своето око!”, пише в заключение депутата.

Струва си да се отбележи, че Хърватска търсеше оферти за 12 изтребителя с много ограничен боекоплект и наземно оборудване. Официалните власти там не дадоха данни за шведската оферта за Gripen C/D, но полуофициално се завъртя сумата от около €800 млн.

Както депутатът отбелязва, няма официална информация и за ценовите оферти в България. Малко след като шведската оферта бе избрана за предпочитана в България през април 2017 г., информационният сайт Mediapool съобщи, цитирайки източници във финансовото министерство, че предложението за Gripen е било на стойност около 1 млрд. лева. Ако тези данни са верни, то цените предложени в Хърватска са практически същите, но източници на АЕРО отбелязват, че шведската оферта е била над 1 млрд. лева, но доста, доста под тавана от 1,5 млрд. Дори и в такъв случай е трудно да се намерят липсващи 200 млн. лева, особено предвид искания от България сериозен боекомплект „въздух-земя” и предложената възможност за доставка на повече от осем Gripen.

Депутатът Гаджев публикува въпросния документ, защото той беше използван от него през миналата година, за доказателство, че експертната комисия неправомерно е изключила офертата на САЩ и Португалия за F-16 MLU. Гаджев твърдеше, че шведското съгласие за изпълнение на българската финансова схема е идвало от компанията Saab, а не от правителството на Швеция. В същото време САЩ са отказали да се съобразят с разсрочената схема за плащане. „Комисията „Gripen“ пък след това твърдеше, че схемата въобще не е била задължителна, въпреки, че има писмо от финансовия министър, който казва, че тя е със задължителен характер.

Днес, 20 юли 2018 г., Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, отговори на Гаджев в своя профил във Facebook:

„1. Ценовите оферти не са засекретени от служебното правителство, а държавите които са отговорили са ги изпратили класифицирани. Няма как г-н Гаджев да го знае това, защото „компетентната“ им комисия не изиска да разгледа нито отговорите, нито Искането за предоставяне на оферта. Може би защото са на английски?
2. Долното писмо е в отговор на изпратено писмо от ръководителя на проекта до правителствата на САЩ, Швеция, Португалия и Италия. Писмото на ръководителя е изпратено и до Швеция, въпреки, че правителството на Швеция е дало отговори в предоставената оферта. Причината е равнопоставеност на всички участници в конкурса – всички да знаят и всички да отговарят на едни и същи въпроси. Явно този принцип убягва от тематиката на някои експерти. За успокоение на г-н Гаджев, отговорите на писмото не са взети под внимание.
3. С този въпрос г-н Гаджев показва неговата компетентност. Как господинът направи сравнение между двете искания за оферти – това на България и това на Хърватия при условие, че и двете не ги е чел? Цената зависи от това какво си поискал, а какво са поискали хърватите? А къде отивала разликата, ами явно някой го прави за да го допуска за възможно… Пак към експерта – договорът е ПРАВИТЕЛСТВО-ПРАВИТЕЛСТВО!
Няма да е лошо г-н зам. председателят на комисията „Грипен“ да попрочетете документите, а и да пита… Осем са самолетите за оценка, а колко ще се договорят е друг въпрос, а и в отговорите на Искането за оферти пише колко са бройките…”, пише главният секретар на президента Радев.

Струва си да се отбележи, че на документа споделен от депутата Гаджев ясно е записано, че той представлява търговска тайна (company confidential). Макар в него няма нищо кой знае какво, то не е ясно дали публичното показване на документа от официално лице, няма да навреди на България и новия процес по избор на изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Все така няма яснота какво се случва с концесията на летище Пловдив
Следваща публикация
МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува индикациите идващи от МО за продължаване на инвестициите в поддръжката на МиГ-29 и забавянето на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 21 август 2017 г., по време на посещението си в базата на ВМС Атия.

Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Меню