Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

4 прочитания

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

За предложението са гласували 38 общински съветници, двама са били против и двама са се въздържали. То бе вкарано неочаквано днес в дневния ред, след като общината заяви желанията си вчера.

Предложението за това общината да стане собственик на летище Пловдив бе посрещнато с вяли дебати. Общинските съветници от БСП попитаха, не се ли отмята така общината от решението си да подкрепи „Консорциум Летище Пловдив“, който бе класиран втори в процедурата за отдаване на концесия.

Появиха се и въпроси за това, дали общината ще може да поддържа самостоятелно летището. Заместник-кметът по общинска икономика Розалин Петков отговори, че издръжката на летището излизала около 4 млн. лева на година, от които 3 млн. лева били собствени приходи. Това нямало да бъде проблем за общината, но неотговорен остана въпроса, дали Пловдив ще може самостоятелно да инвестира в обновяване на летището.

Кметът на община Пловдив Иван Тотев не присъства на самите дебати, които явно са били проформа, предвид огромното мнозинство, с които общинските съветници подкрепиха предложението.

„Приемете го това решение, като пожелателно. Ние не знаем дали Министерството на транспортът ще ни даде летището, но това е ясен сигнал, че нещо трябва да се направи. Дори ако трябва да побързат и да подпишат договор за концесията с втория участник”, заяви по-късно Тотев пред журналисти.

Кметът на общината е казал още, че не е говорил предварително с транспортното министерство и няма представа какво ще е тяхното мнение по темата. Тотев е казал, че иска работещо летище, което да е от полза за града му, като не изключва общината сама да проведе процедура за отдаване на концесия на по-късен етап.

Относно спечелилите концесията, които така и не подписаха, Тотев коментира така:

„Ето, китайците дойдоха, пихме бира, видяхме ги, а нищо не стана”

Заместник-кметът Иванов е уточнил, че преотстъпрането на летището от транспортното министерство на общината е дълъг процес и в него трябва да се направят много оценки.

За сега няма яснота с каква точно цел пловдивската община е поискала да получи летището – дали наистина иска да го управлява или това е някаква форма на натиск.

Ако общината получи летището, това не би било прецедент. Преди няколко години община Русе получи собствеността на летище край града, където е бившата авиобаза Щръклево и бившата аерогара използвана до 1990 г. Сега русенската община се опитва да го развие като площадка за лека авиация.

Все още няма никакъв официален коментар от транспортното ведомство.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС тренира оцеляване и евакуация на вода
Следваща публикация
Две компании дават оферти за поддръжка на L-39
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Неясноти около концесията на летище Пловдив

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Пет оферти за концесионирането на летище София

След пет удължавания на срока за подаване на оферти днес, 11 април 2019 г. бяха отворени заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София“ – публична държавна собственост. Това съобщиха от транспортното ведомство.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Стартират законови промени заради концесията на летище София

Министерство на транспортна инициира промени в Закона за концесиите с цел разширяване на кръга от потенциални кандидати за концесията на летище София. Предложенията на транспортното ведомство са качени на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Меню