Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

10 прочитания

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

За предложението са гласували 38 общински съветници, двама са били против и двама са се въздържали. То бе вкарано неочаквано днес в дневния ред, след като общината заяви желанията си вчера.

Предложението за това общината да стане собственик на летище Пловдив бе посрещнато с вяли дебати. Общинските съветници от БСП попитаха, не се ли отмята така общината от решението си да подкрепи „Консорциум Летище Пловдив“, който бе класиран втори в процедурата за отдаване на концесия.

Появиха се и въпроси за това, дали общината ще може да поддържа самостоятелно летището. Заместник-кметът по общинска икономика Розалин Петков отговори, че издръжката на летището излизала около 4 млн. лева на година, от които 3 млн. лева били собствени приходи. Това нямало да бъде проблем за общината, но неотговорен остана въпроса, дали Пловдив ще може самостоятелно да инвестира в обновяване на летището.

Кметът на община Пловдив Иван Тотев не присъства на самите дебати, които явно са били проформа, предвид огромното мнозинство, с които общинските съветници подкрепиха предложението.

„Приемете го това решение, като пожелателно. Ние не знаем дали Министерството на транспортът ще ни даде летището, но това е ясен сигнал, че нещо трябва да се направи. Дори ако трябва да побързат и да подпишат договор за концесията с втория участник”, заяви по-късно Тотев пред журналисти.

Кметът на общината е казал още, че не е говорил предварително с транспортното министерство и няма представа какво ще е тяхното мнение по темата. Тотев е казал, че иска работещо летище, което да е от полза за града му, като не изключва общината сама да проведе процедура за отдаване на концесия на по-късен етап.

Относно спечелилите концесията, които така и не подписаха, Тотев коментира така:

„Ето, китайците дойдоха, пихме бира, видяхме ги, а нищо не стана”

Заместник-кметът Иванов е уточнил, че преотстъпрането на летището от транспортното министерство на общината е дълъг процес и в него трябва да се направят много оценки.

За сега няма яснота с каква точно цел пловдивската община е поискала да получи летището – дали наистина иска да го управлява или това е някаква форма на натиск.

Ако общината получи летището, това не би било прецедент. Преди няколко години община Русе получи собствеността на летище край града, където е бившата авиобаза Щръклево и бившата аерогара използвана до 1990 г. Сега русенската община се опитва да го развие като площадка за лека авиация.

Все още няма никакъв официален коментар от транспортното ведомство.

Свързани теми

Предишна публикация
Две компании дават оферти за поддръжка на L-39
Следваща публикация
ВВС тренира оцеляване и евакуация на вода
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София

Не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност в откритата процедура за концесия на Летище София. Това съобщават от държавното обвинение днес, 7 ноември 2018 г.

Приеха поправки в Закона за концесиите с цел улесняване процедурата за летище София

Парламентът прие промени в Закона за концесиите на второ четене. Промените са с цел улесняване на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Това стана днес, 14 март 2019 г.

Меню