Кацащ военен самолет е попречил на работата на противоградните ракети в пловдивско

887 прочитания

Кацащ на летище Пловдив американски военен самолет е попречил на изстрелването на ракети за борба с градушката и в резултат няколко хиляди декари земеделска продукция е била унищожена. Това стана ясно днес, 30 август 2021 г.

Днес земеделски производители излязоха на протест, като за часове блокираха пътища в пловдивско. Те искаха обяснение, защо не е била задействана противоградната защита, заради което се е стигнало до силна градушка в района във вечерните часове на 28 август.

Още вчера, от изпълнителната агенция „Борба с градушките” заявиха, че са получили забрана за работа.

„Голямата клетка над село Ръжево Конаре остана необработена. Между 19 и 20 часа имахме забрана да изстрелваме ракети. Видяхме облака и беше ясно какво ще се случи, но след като има забрана, трябва да се изпълнява“, каза Георги Михайлов от Командния пункт на Регионална дирекция „Борба с градушките“ в Голям чардак, цитиран от пловдивския сайт „Марица”.

От ДП „РВД” днес излязоха с нарочно съобщение по темата днес, в която дадоха повече детайли за инцидента:

„На 28 август е извършен планиран полет на военно транспортен самолет от летище Рамщайн до летище Пловдив, чиято траектория преминава през активираните към момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките.

Решение за спиране на полигоните съгласно процедурата се взема от гражданско-военния център за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна (ЦКИВП).

В 19,18 часа е подадено искане за спиране на полигоните към диспечера, за да се осигури безопасното кацане на планирания самолет на летище Пловдив. В 19,35 часа е получено потвърждение за прекратяване на стрелбата, съответно в 20,00 часа самолетът е кацнал на летище Пловдив. В 20,11 часа е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци”

От РВД обясниха още, че от 2011 г. действа оперативна процедура за осигуряване на планирани полети от и до летище Пловдив при работа на полигоните за борба с градушките. Тя е разработена вследствие решение от среща между Летище Пловдив , Изпълнителната агенция за борба с градушките, ГД ГВА, ДП РВД и Министерство на отбраната. Съгласно процедурата при работа на полигоните за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полетите от и до летище Пловдив.

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков даде допълнителна информация за случая в ефира на bTV. Той каза, че в пловдивско е имало авиационно учение на НАТО, а самолетът, заради който е спрян обстрела е бил военно-транспортна машина идваща от Германия.

„Нали може да си представите, какво ще се случи, ако ние свалим натовски самолет?”, риторично пита земеделският министър.

Той, обаче отбеляза, че това не трябва да омаловажава случая и подкани земеделските производители да подават молби за обезщетения.

В момента на българска територия се провежда само двустранната българо-американска тренировка „Тракийско лято 2021”. Явно това е „натовското учение” за което говори министъра.

Справка на сайта Flightradar24 показва, че около 20 часа на 28 август на летище Пловдив се е приземил тактически-транспортен самолет C-130J Hercules от състава на ВВС на САЩ. Машината е долетяла от Рамщайн.

Пак днес, от прокуратурата заявиха, че започват проверка по случая, като ще изискат информация от земеделското и транспортното министерство, дали са взети всички мерки за опазване на реколтата от градушки.

Свързани теми

Предишна публикация
България започна да поддържа вертолетите Cougar през NSPA
Следваща публикация
Американски C-130 тренират кацане на необорудвана площадка у нас
887 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кения поръча C-27J и AW139

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Полетите с B-1B са възстановени

Първият тежък бомбардировач B-1B е започнал да лети отново, след като типа бе спрян от полети за близо месец, поради проблеми с катапултната система. Това съобщава Air Force Times.

Меню