Влошените турско-американски отношения може да спрат експорта на T129 за Пакистан

22 прочитания

Влошените отношения между САЩ и Турция могат да спрат експорта на щурмовите вертолети TAI T129 за Пакистан. Това съобщава Defense News.

Според официални лица от TAI, с които е разговаряно от Defense News, за да се осъществи експорта на вертолетите T129 в Пакистан е нужен експортен лиценз от САЩ, чието добиване може да е проблем, предвид влошените отношения между двете страни.

Сделката за продажба на 30 броя T129 се изчислява на стойност от около $1,5 млрд.

Източникът на Defense News подчертава, че въпросът с лиценза за експорт в момента е изцяло политически въпрос, който не опира до технически възможности или до финанси.

Щурмовият вертолет T129 се задвижва от два газотурбинни двигателя T800-4A, произвеждани от консорциума LHTEC, в който влиза американската фирма Honeywell и британската Rolls-Royce. Това е най-големият агрегат с американско участие, но далеч не е единственият.

Пакистан и Турция подписаха договора за доставка на T129 преди месец. Това е първият експортен успех за турската версия на италианския боен вертолет AW129. Пакистан от доста време се опитва да замени остаряващия си флот от щурмови вертолети, който в момента се състои от около 50 броя AH-1F. Страната вече е поръчала 12 броя AH-1Z, част от които са доставени, както и четири руски Ми-35М, които вече са получени.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново пусна обществена поръчка за поддръжка на Bell 206
Следваща публикация
Q400 бе откраднат в САЩ, след което бе умишлено разбит
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция

Съединените щати предлагат на Турция да купи зенитно-ракетни комплекси Patriot в опит да отклонят страната от плановете ѝ да се сдобие с руския комплекс С-400. Това съобщава Reuters.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…

САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…
Меню