Air Baltic подписа за още 30 CS300

5 прочитания

Литовската авиокомпания Air Baltic подписа договор за още 30 броя Bombardier CSeries и си запази опции за още 30 машини от същия тип.

Авиокомпанията до сега държеше права за покупка на 30 броя CS300, след като по-рано бе подписала за 20 самолета от същия модел. Доставките по новия договор ще започнат от последното тримесечие на 2019 г.

Air Baltic в момента оперира с осем броя CS300. Авиокомпанията стана стартов оператор на типа през декември 2016 г., след като извърши полет между Рига и Амстердам. Самолетите на Air Baltic са в конфигурация с 145 седалки.

Изпълнителният директор на Air Baltic Мартин Гаус е заявил, че в перспектива компанията му смята да оперира с 80 броя CS300, които да заменят всички други типове, с които разполага тя днес. Преминаването изцяло на CS300 се планира да стане до 2021 г.

Авиокомпанията планира значително да разшири бизнеса си в Литва, Латвия и Естония.

Air Baltic днес разполага с шест Boeing 737-300, пет Boeing 737-500 и 12 Bombardier Q400, към вече споменатите осем CS300.

Air Baltic, която оперира по нискотарифния модел, е 80% собственост на литовското правителство, а останалите 20% се държат от частни инвеститори. През миналата година компанията е превозила 3,5 млн. пасажери и е имала печалба от €4,6 млн., при приходи от €348 млн.

До момента има 402 твърди поръчки за CSeries и 32 доставки за крайни клиенти.

Свързани теми

Предишна публикация
Diamond Aircraft тества нов учебен самолет
Следваща публикация
Турски медии спекулират с покупката на Су-57
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wow Air спря полетите си

Исландската нискотарифна авиокомпания Wow Air спря полетите си считано от днес, 28 март 2019 г. Според превозвачът, това е временно и полетите ще се възстановят след като бъде набран капитал от неназована група от външни инвеститори.

Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries

Канадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

EgyptAir иска да вземе CSeries

EgyptAir смята до края на годината да финализира поръчка за 12 броя Bombardier CS300 и с това да стане стартов оператор на типа за Северна Африка и Близкия изток. Това разкри канадският самолетостроител по време на авиоизложението, което е провежда в момента в Дубай.

Primera Air фалира

Малкият скандинавски оператор Primera Air прекратява операциите си в полунощ на 2 октомври 2018 г., след като не успя да осигури финанси за поддръжката на своя флот. Това съобщава Flightglobal.

Катастрофиралия 737 е имал технически проблеми при предпоследния си полет

Катастрофиралият вчера, 29 октомври 2018 г., пътнически самолет Boeing 737 Max 8 е имал технически проблеми при предпоследния си полет, включително и ненадеждни показатели на скоростта. Това са съобщили от разследващите индонезийски органи, цитирани от Reuters.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Меню