Ryanair се оплака от спадащи печалби на фона на ожесточена конкуренция

468 прочитания

Иралндската нискотарифна авиокомпания Ryanair съобщи, че за четвърта поредна година печалбите ѝ спадат, като това стана на фона на това, което изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри описва, като „война на изтощение” между нискотарифните превозвачи.

След обявяването на финансовите резултати акциите на компанията, които се търгуват на лондонската борса, паднаха с близо 6%, но след това успяха да наваксат около половината от загубеното.

О’Лиъри, който от няколко години защитава тезата, че си струва да се жертва печалбата в името на спечелване на пазарен дял, продължава да е на същото мнение, въпреки скептицизма на акционерите му.

„Стратегията ни е да повишаваме капацитета си, възможно най-бързо на всички възможни пазари”, разяснява О’Лиъри, който е начело на компанията от 1994 г.

Според него, ситуацията на пазара на нискотарифните авиокомпании е циклична, като се сменят времена с голяма и с по-малка печалба, но в крайна сметка войната на изтощение, както я нарича той, ще доведе до това, че в Европа ще останат само четири или пет нискотарифни авиокомпании.

„Ще бъде тежко за година – две, но ние ще може да разтърсим повечето от конкурентите ни”, смята О’Лиъри.

Ryanair, която е най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, отбелязва нов спад на печалбите си, като печалбата след данъци е €1,02 млрд., което е спад с 29% на фона на финансовата 2017 г.

Компанията представи очакванията си за финансовата 2019 г., която ще приключи на 31 март 2020 г. Според тях, печалбата ще продължи да се свива и ще достигне нива от €750 – 950 млн., което според анализатори на финансовите пазари, ще подразни сериозно акционерите.

Нискотарифният пазар в Европа в момента е доста изнервен, поради наличието на огромни капацитети и слабите резервации за силния летен сезон, поради опасенията от нова финансова криза около излизането на Великобритания от ЕС.

Ryanair изживява много проблемни последни години, след стачките на персонала си и ниското затоварване. Сега, към тези негативни фактори се добавя и спирането от полети на Boeing 737 Max. Авиокомпанията има поръчки за 135 броя 737 Max 200, плюс опции за още 75, трябваше да отложи приемането на типа за тази есен, което я принуди да намали предлагания си капацитет за летния период с близо 1 млн. места.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска отново избира нов изтребител
Следваща публикация
Последен редовен търговски полет на Ту-134 в Русия
468 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 10

Новият, 10-ти епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В…

Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София

Унгapcĸaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr нaмaлявa дecтинaциите, ĸoитo oбcлyжвa oт Бългapия, ĸaтo щe бъдaт cпpeни пoлeтитe дo шecт дecтинaции oт Coфия и двe oт Bapнa. Toвa cтaвa яcнo oт oтгoвop нa ĸoмпaниятa нa зaпитвaнe нa mоnеу.bg .

Ryanair пуска полети София – Единбург

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Обяви днес, 27 февруари 2018 г., че със зимното си разписание ще стартира полети по линията София – Единбург. Билетите са в продажба от днес.

Wizz Air базира втори самолет във Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air пуска шест нови маршрута от Варна и разширява базата си там с втори самолет от юли 2019 г. Това съобщиха от авиокомпанията днес, 12 декември 2018 г.

Меню