Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?

29 прочитания

Министерство на отбраната съобщи днес, 20 август 2018 г., че през следващата седмица делегация водена от заместник-министър Атанас Запрянов ще посети САЩ. Новината, обаче породи въпроси дали това няма да повлияе на течащата в момента процедура за избор на нов боен самолет.

„Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов ще бъде на посещение в САЩ от 27 до 31 август 2018 г. Визитата е по покана на началника на Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в София. Тя е продиктувана от заявеното желание за партньорство в конкретни области от взаимен интерес, както и от готовността за засилване на стратегическия диалог между България и САЩ”, съобщават от МО.

От военното ведомство казват още, че във Вашингтон заместник-министър Запрянов ще има срещи в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса на САЩ.

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител се усъмни, че визитата на делегацията водена от заместник-министър Запрянов може да повлияе на процеса по избор на нов боен самолет.

„В делегацията е включен и ръководителя на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Такова посещение поражда въпроси на които след време ще се търсят отговори. Не се ли погазват принципите за равнопоставеност и конкурентност между всички участници в конкурса? Къде е принципната позиция на МО или ще се процедира като през 2016г. когато точно преди изпращането на Искане за предоставяне на оферта зам. министър Запрянов посети САЩ? Не се ли подлага на риск самия конкурс за придобиване на нови самолети?
Мислех си, че времената на министър Ненчев са отминали в МО-то, но явно нищо не се е променило!”, написа Стоянов в профила си в социалната мрежа Facebook.

Източници на АЕРО в МО потвърдиха, че една от целите на посещението на делегацията на заместник-министър Запрянов са разговори около придобиването на нов боен самолет и опит за издействане на по-добри финансови условия за придобиването на новопроизведени F-16V, които в момента не влизат в българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Намеци, че страната ни ще търси някакви по-специални условия от САЩ бяха направени в последните седмици, както от премиера Борисов, така и от министъра на отбраната Каракачанов.

Въпреки, че тези намерения са похвални, трябва да се отбележи, че в последните месеци не е имало подобни посещения в другите страни (например Израел и Швеция), които са кандидатки за доставчици на новия изтребител. Това от своя страна повдига оправдани въпроси за равнопоставеността в процеса на избор на нов изтребител.

Интересно е, че през миналата седмица Цветан Цветанов, лидер на парламентарната група на ГЕРБ, за пореден път атакува шведската опция Gripen, като заяви, че по време на кабинета „Орешарски” е била направена среща само с представители на Saab, по въпроса за придобиване на нов изтребител. Тази информация бе отхвърлена от множество източници, но сега реално правителството прави същото в което Цветанов обвиняваше кабинета „Орешарски” – води разговори само с един от потенциалните кандидати.

Припомняме, че на 29 юни 2018 г. МО изпрати запитванията за предоставяне на оферта (RFP) до седем страни, от които се искат обвързващи предложения за минимум осем нови или употребявани изтребители. Офертите трябва да се предадат до 1 октомври 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)
Следваща публикация
Нова донорска задача за ВВС
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Марешки е против превъоръжаването

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител ще се забави с година и половина – две. Това каза той в ефира на Канал 3 днес, 4 ноември 2017 г.

МС не разгледа проекта за нов изтребител

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител

Волен Сидеров, лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” в Народното събрание, се обяви срещу покупката на нови бойни самолети за ВВС. Това направи той днес, 2 януари 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню