МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

37 прочитания

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

Процедурата бе пусната вчера, 21 август 2018 г., а решението за стартирането ѝ носи подписа на министъра на отбраната от 17 август.

Предмет на поръчката е сключване на рамково споразумение за ремонт на планера на самолета, ремонт на двигателите Р-95Ш, ремонт или замяна с нови, на възли, агрегати, блокове и детайли, продължаване и при необходимост, удължаване на общия технически ресурс, извършване на изменения или замяна в агрегати, системи и блокове, обучение на технически състав, доставка на авиационно-техническо имущество, доставка на техническа документация и доставка на контролно-измервателна, контролно-проверовъчна апаратура и средства за наземно обслужване.

След извършването на ремонтите и удължаването на ресурса, самолетите трябва да имат междуремонтен ресурс от 800 часа, а при двигателите междуремонтният ресурс трябва да е 500 часа.

Прогнозната стойност на поръчката е 41 млн. лева без ДДС. В поканата за участие, обаче е записано, че се запазва опция, която ще се активира при решение на Министерски съвет, за сключване на допълнителни договори, като общата стойност на всички договори не може да надхвърля 82,51 млн. лева без ДДС. Така с данък добавена стойност, сумата би достигнала 99,021 млн. лева, което е точно под лимита на военни разходи от 100 млн. лева, за който се разрешение на Народното събрание.

В решението за стартиране на поръчката е записано, че междуремонтния ресурс на щурмовиците Су-25 е изтекъл преди повече от 10 години, което подчертавало нуждата от качествен ремонт с изпълнение на последните ремонтни регламенти. Удължаването на ресурса пък, трябва да стане с участието на оригиналния конструктор, който според решението е руската корпорация ОАК.

Според проучване, направено от МО, само две предприятие имали възможност за извършване на качествен ремонт и удължаване на ресурса с участието на оригиналния конструктор – белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи и руският завод „121 АРЗ“ в Кубинка, част от ОАК.

Поради това, покана за участие в процеса са отправени само до тях.

От изискванията към поръчката се вижда, че за 2019 г. се планира ремонт на два двуместни и два едноместни Су-25 на стойност 25 млн. лева с ДДС, за 2020 г. количеството самолети за ремонт е същото, но стойността е вече 27,4 млн. лева, през 2021 г. трябва да се ремонтират четири едноместни Су-25 за 29,84 млн. лева и през 2022 г. през ремонт трябва да минат два Су-25 за 16,772 млн. лева.

Интересно е, че в спецификацията към поръчката, е оставена опция за доставка на ново оборудване за самозащита, както и поставяне на нова система за управление на въоръжението, което да позволи използването на управляеми ракети „изделие 72” (това е Р-73), нови радиостанции и ново навигационно оборудване. Интересен е въпросът за евентуалното поставяне на нова система за самозащита, която трябва да е интегрирана със Су-25.

В изискванията към поръчката са поместени и данни за 14-те щурмовика Су-25, които трябва да преминат през ремонт. Поместваме ги в таблицата по-долу:

Прави впечатление, че за повече от 30 години експлоатация едноместните Су-25К са налетели между 741 и 1053 часа, което показва, че средно годишно самолетите са летели между 25 и 35 часа годишно. Прекрасна илюстрация за плачевното състояние на авиацията в последните десетилетия.

Струва си да се отбележи, че в документацията отново има грешки. Така например, в поканата за участие в процедурата първо е записано, че поръчката е за 12 едноместни Су-25К и два двуместни Су-25УБК, а в изискванията е посочено, че поръчката е за ремонт на 10 едноместни и четири двуместни самолета. Реално, записаното в изискванията е вярното. Подобни технически грешки имаше и в скорошната процедура за ремонт на вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Българските Су-25 отдавна са с изчерпан междуремонтен ресурс и летят с удължаване от инженерно-техническата служба на българските ВВС. Предпоследното такова удължаване изтече през декември 2017 г. След това, през тази пролет, в спешен порядък бе удължен с още година ресурса на едва четири машини с цел запазване на подготовката на летателния състав и спасяване на множество учения и тренировки, които не могат да минат без ударна авиация.

Политическото ръководство на МО вече на няколко пъти заяви, че възнамерява да удължи живота на българските Су-25. Единственият въпрос, който изниква в момента е, дали ще има финансиране за изпълнение на целия предвиден обем, особено ако се вземе под внимание плановете на МО да инвестират сериозни суми в поддръжката и на друга летателна техника и липсата на ясна перспектива за увеличаване на перото „капиталови разходи” в бюджета на военното ведомство.

Отделеният бюджет от 41 млн. лева ($24,3 млн.) е малко вероятно да стигнат за ремонт на 14 броя Су-25, предвид, че в момента цената на качествен ремонт е около $5 млн. на самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни
Следваща публикация
Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се обществената поръчка за доставка на Bambi Bucket за ВВС

Обществената поръчка за доставка на две подвесни вертолетни системи за гасене на пожар Bambi Bucket се е провалила. Това се вижда от решение на командира на ВВС, публикувано на сайта на Военновъздушните сили.

Меню