Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

29 прочитания

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Според източника на IHS Jane’s, F-35 удовлетворява повечето изисквания на Luftwaffe за заместник на ударните самолети Tornado, което трябва да стане факт между 2025 и 2030 г. Освен това американският изтребител имал и редица други предимства.

„Заместникът на Tornado трябва да е самолет от пето поколение, който да бъде засичан възможно най-късно, ако въобще това се случи. Трябва да може да идентифицира цели на голяма дистанция възможно най-бързо. Германското МО разглежда няколко налични днес бойни самолети, включително и F-35”, разяснява източникът на изданието.

Германия водеше разговори с Airbus Defence and Space за създаване на изцяло нов боен самолет от следващо поколение, който да замести Tornado в рамките на програмата FCAS (Future Combat Air System), но се оказва, че реално няма време за подобно нещо, тъй като към 2030 г. Tornado трябва да бъде пенсиониран.

„Нужно е към 2025 г. да приемаме на въоръжение заместника на Tornado, като ще имаме около пет години да го усвоим преди през 2030 г. да пенсионираме сега използваните самолети. До тогава има едва седем години и е малко вероятно да може да се разработи и изпита изцяло нов самолет, който да отговори на изискванията ни. Историята показва, че за Eurofighter бяха нужни 25 години за да се стигне до приемане на въоръжение”, разяснява източникът.

По-рано през годината Германия получи класифициран брифинг за F-35, както и за F-15 Strike Eagle и F/A-18 Super Hornet. Има информация, че Германия вече е поискала и по-конкретна информация за F-35, включително цени и срокове за доставка. Всичко това се прави в рамките на търсенето на заместник за експлоатираните сега около 85 броя Tornado. Като потенциален заместник се разглежда и нов вариант на Eurofighter.

Паралелно с това през юли 2017 г. бе обявено, че Германия и Франция заедно ще разработят боен самолет от следващо поколение. За сега не са ясни сроковете за създаването му, но те трябва да бъдат изяснени до средата на следващата година. Представители на германските ВВС, обаче намекват, че това може да бъде много дългосрочен проект, чиято цел е да се създаде изтребител от поколение 5+, който да бъде приет на въоръжение около 2045 г.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx купува карго версия на ATR 72-600
Следваща публикация
Черна гора купува три Bell 412
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай

Изпитателен изтребител J-10 снабден с двигател с управляем вектор на тягата ще бъде показан в рамките на китайското аерокосмическо изложение, което ще се проведе следващата седмица в Джухай.

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Меню