Оперативните изпитания на F-35 се отлагат

10 прочитания

Оперативните изпитания на F-35, които трябваше да започнат този месец, се отлагат с няколко месеца, поради забавяния от софтуерно естество. Това съобщава Defense News.

Робърт Белър, директор в Пентагона по оперативните изпитания и оценки, е отложил старта на оперативните изпитания на F-35 (Initial Operational Test and Evaluation – IOT&E), докато не бъде приета последната версия на софтуерния стандарт Block 3F. Това се чете в меморандум подписан от Белър и датиран от 24 август 2018 г.

По-рано през тази година бяха стартирани някои предварителни изпитания, които трябваше да предшестват IOT&E фазата, но те бяха извършвани с по-ранни версия на Block 3F. Софтуерът е бил достатъчен за полети в двойка срещу по-леки заплахи, но за по-сериозните оперативни изпитания е нужна последната версия, която е наречена 30R02.

„Софтуерната версия 30R02, която ще бъде готова в следващите два месеца, дава последни и най-нови способности, които най-пълно отговарят на серийния вид на самолета. Така най-добре могат да се осигурят оперативните изпитания, за да се получи точна представа за способностите на самолета, включително при задачи „въздух-въздух”, „въздух-земя”, подавяне на противниковото ПВО и РЕБ”, се казва в меморандума.

Ако софтуерът бъде доставен в рамките на октомври, както предвиждат в Пентагона, то оперативните изпитания могат да стартират през ноември. Пентагона иска да вземе окончателно решение за влизане на F-35 в пълномащабно проучване не по-късно от октомври 2019 г. За да стане това факт обаче, трябва да бъдат приключени оперативните изпитания и те да имат задоволителен резултат.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО
Следваща публикация
Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

Израел е използвал F-35 в бой?

Израелските ВВС са използвали в бой своите многоцелеви изтребители F-35I Adir. Това е станало в началото на февруари, по време на мащабните израелски удари срещу цели в Сирия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници.

Пентагонът спря да приема F-35 след нов спор с Lockheed Martin

Пентагонът е спрял да приема произведените F-35, след като е възникнал спор с Lockheed Martin за това, кой ще поеме разходите около поправките на производствените дефекти. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню