Оперативните изпитания на F-35 се отлагат

10 прочитания

Оперативните изпитания на F-35, които трябваше да започнат този месец, се отлагат с няколко месеца, поради забавяния от софтуерно естество. Това съобщава Defense News.

Робърт Белър, директор в Пентагона по оперативните изпитания и оценки, е отложил старта на оперативните изпитания на F-35 (Initial Operational Test and Evaluation – IOT&E), докато не бъде приета последната версия на софтуерния стандарт Block 3F. Това се чете в меморандум подписан от Белър и датиран от 24 август 2018 г.

По-рано през тази година бяха стартирани някои предварителни изпитания, които трябваше да предшестват IOT&E фазата, но те бяха извършвани с по-ранни версия на Block 3F. Софтуерът е бил достатъчен за полети в двойка срещу по-леки заплахи, но за по-сериозните оперативни изпитания е нужна последната версия, която е наречена 30R02.

„Софтуерната версия 30R02, която ще бъде готова в следващите два месеца, дава последни и най-нови способности, които най-пълно отговарят на серийния вид на самолета. Така най-добре могат да се осигурят оперативните изпитания, за да се получи точна представа за способностите на самолета, включително при задачи „въздух-въздух”, „въздух-земя”, подавяне на противниковото ПВО и РЕБ”, се казва в меморандума.

Ако софтуерът бъде доставен в рамките на октомври, както предвиждат в Пентагона, то оперативните изпитания могат да стартират през ноември. Пентагона иска да вземе окончателно решение за влизане на F-35 в пълномащабно проучване не по-късно от октомври 2019 г. За да стане това факт обаче, трябва да бъдат приключени оперативните изпитания и те да имат задоволителен резултат.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО
Следваща публикация
Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

Меню