Оперативните изпитания на F-35 се отлагат

10 прочитания

Оперативните изпитания на F-35, които трябваше да започнат този месец, се отлагат с няколко месеца, поради забавяния от софтуерно естество. Това съобщава Defense News.

Робърт Белър, директор в Пентагона по оперативните изпитания и оценки, е отложил старта на оперативните изпитания на F-35 (Initial Operational Test and Evaluation – IOT&E), докато не бъде приета последната версия на софтуерния стандарт Block 3F. Това се чете в меморандум подписан от Белър и датиран от 24 август 2018 г.

По-рано през тази година бяха стартирани някои предварителни изпитания, които трябваше да предшестват IOT&E фазата, но те бяха извършвани с по-ранни версия на Block 3F. Софтуерът е бил достатъчен за полети в двойка срещу по-леки заплахи, но за по-сериозните оперативни изпитания е нужна последната версия, която е наречена 30R02.

„Софтуерната версия 30R02, която ще бъде готова в следващите два месеца, дава последни и най-нови способности, които най-пълно отговарят на серийния вид на самолета. Така най-добре могат да се осигурят оперативните изпитания, за да се получи точна представа за способностите на самолета, включително при задачи „въздух-въздух”, „въздух-земя”, подавяне на противниковото ПВО и РЕБ”, се казва в меморандума.

Ако софтуерът бъде доставен в рамките на октомври, както предвиждат в Пентагона, то оперативните изпитания могат да стартират през ноември. Пентагона иска да вземе окончателно решение за влизане на F-35 в пълномащабно проучване не по-късно от октомври 2019 г. За да стане това факт обаче, трябва да бъдат приключени оперативните изпитания и те да имат задоволителен резултат.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО
Следваща публикация
Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Меню