САЩ щели да подарят два UH-60 на Хърватска

23 прочитания

Съединените щати имали намерение да подарят два транспортни вертолета UH-60 Black Hawk на Хърватска. За това съобщава местния вестник Jutarnji list.

Изданието цитира министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич, според които машините щели да са новопроизведени от най-новия вариант M и да бъдат получени през 2020 г. Към тях щяло да се получи и необходимото оборудване за експлоатацията на машините.

Кръстичевич е заявил, че вертолетите ще се използват основно от силите за специални операции на Хърватска, но ще изпълняват и чисто транспортни задачи, задачи за медицинска евакуация и в перспектива, може да получат и въоръжение. Стойността на дарението била около $50 млн.

През ноември 2017 г. Кръстичевич заяви, че страната му ще търси покупката на две машини от този тип. Явно хърватското правителство е издействало да получи двата UH-60M под форма на дарение.

Това не е първото авиационно дарение, което Хърватска получава от САЩ. През 2016 г. бяха получени и 16 броя разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrior. За придобиването им Хърватска вложи едва $27,8 млн., които отидоха за дооборудване, обучение, транспорт и данъци и такси.

Хърватските ВВС днес разполагат с една ескадрила Ми-171Ш и още една ескадрила с Ми-17, или общо 21 вертолета. Ми-171Ш са доставени чисто нови през 2008 г. и се планира да се експлоатират още дълго, докато по-старите Ми-17 трябва да се пенсионират около 2025 г. Те трябва да се заменят с нов тип, като се спекулира в хърватските медии, че американското дарение практически предопределя избора.

Свързани теми

Предишна публикация
Украински Су-27УБ катастрофира с американски летец на борда си
Следваща публикация
80% от наличните F-35 продължава да летят, останалите ще чакат подмяна на горивопроводи
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…

HH-60 катастрофира в Ирак

Вертолет HH-60G Pave Hawk от състава на ВВС на САЩ е катастрофирал вчера, 15 март 2018 г., в Ирак. Загинали са всички намиращи се на борда му седем души.

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…
Меню