В Китай полетя най-голямата амфибия в света

46 прочитания

Най-големият амфибиен самолет полетя на 24 декември 2017 г. в Китай. Машината се нарича AG600 Kunlong.

Полетът е бил осъществен от летището Цзинван, край град Джухай, където се намира производствената база на Zhuhai Yanzhou Aircraft Corporation (ZYAC). Самолетът е излетял в 09,39 часа местни време и малко повече от час по-късно се е приземил на същото летище.

Главният конструктор на AG600, Хуанг Линкай е заявил, че Китай вече е сред малкото страни в света, които разработват големи амфибийни самолети. Проектът се ръководи от Китайската гражданска авиационна администрация и е под шапката на държавната самолетостроителна корпорация AVIC.

Името Kunlong (鲲龙) трябва да се преведе грубо, като „воден дракон”

AG600 има максимална излетна маса от 53,5 тона, дължина от 36,9 m, размах на крилото от 38,8 m и далечина на полет от 5000 km. При максимално икономична скорост от 500 km/h продължителността на полета е около 12 часа. Самолетът се задвижва от четири турбовитлови двигатели WJ6 с излетна мощност от по 5100 shp.

С тези размери AG600 ще се превърне в най-голямата летяща амфибия (тоест, може да излита и каца, както от писти, така и от вода) в момента. В исторически план най-голямата летяща амфибия е била съветската А-40 (максимална излетна маса от 90 тона), но проектът е отдаван прекратен.

До момента има 17 поръчки за машината от различни китайски цивилни и парацивилни клиенти. Основните задачи на AG600 ще включват операции по търсене и спасяване (възможност за евакуация на до 50 човека) и пожарогасене (възможност за хвърляне на 12 тона вода).

Спекулира се, че AG600 ще има и военно предназначение, като амфибията ще се използва за логистично осигуряване на китайските военни гарнизони в Южнокитайско море.

Официално проектът съществува от 2009 г., но реално по проекта се работи от 80-те години. Първият прототип бе завършен през юли 2016 г. и се очакваше дебютния полет на амфибията да стане факт през миналата година, но технически проблеми от необявено естество забавиха това.

Първите полети от вода се очакват през 2018 г., а сертификацията и серийното производство трябва да станат факт през 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing ще се опита да убеди бразилските власти в добрите си намерения спрямо Embraer
Следваща публикация
Тестваха Суперджет 100 със „саблети”
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пакистан гледа към J-31

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът…

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Меню