Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

28 прочитания

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Самолетът е подарък от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани за турското правителство.

Машината е със сериен номер MSN 42096 е била произведена през декември 2012 г., но в следващите две години е била за доработка във VIP конфигурация в сервизен център на Boeing в Сан Диего.

Самолетът, с бермудска регистрация VQ-BSK, обаче е летял малко за катарското правителство и през 2018 г. е бил пуснат за продажба. До този момент машината е налетяла едва 436 часа и 200 цикъла. Явно не са се намерили клиенти за свръх луксозния летящ дворец, затова е било взето решение за подаряване на самолета на Турция.

Според FlightGlobal в момента самолетът е в Турция, където получава нова окраска и цивилна турска регистрация.

Машината е предназначена да превозва до 76 пасажери в свръх луксозна обстановка, като на борда има заседателна зала, зала за отдих, кралски апартамент, няколко по-малки апартамента, няколко бани, медицински център, луксозни кухни и други.

Турското правителство в момента разполага с 12 самолета – Airbus ACJ340, ACJ330, ACJ318, два ACJ319, Bombardier CRJ200, четири Gulfstream G550, и по един G450 и GIV.

Подаръкът вероятно е свързан с подкрепата, която Турция оказва на Катар във връзка с изолацията на която е подложена близкоизточната страна, след конфликт със Саудитска арабия.

До момента Boeing са доставили 45 броя от модела 747 във VIP конфигурация, като 11 от тези машини са от новото поколение 747-8.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ налагат санкции на Китай за покупката на руско военно оборудване
Следваща публикация
Свалянето на Ил-20 – новите факти
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ заплашиха Турция, че покупката на С-400 ще доведе до последици в програмата F-35

Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл е заявил, че покупката от Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, може да докара последици в програмата F-35. Това изказване е направено на 18 април 2018 г., по време на изслушване в Конгреса във връзка с американо-турските отношения.

Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция

Четирима американски сенатори са внесли за обсъждане проектозакон с който да се забрани доставката на F-35 на Турция, докато американското правителство не се убеди, че страната няма да получи зенитните системи С-400.

Полша купува Bayraktar TB2

Полша купува турските безпилотни апарати Bayraktar TB2. Това е съобщил полският министър на отбраната Мариуш…
Меню