Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

30 прочитания

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Самолетът е подарък от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани за турското правителство.

Машината е със сериен номер MSN 42096 е била произведена през декември 2012 г., но в следващите две години е била за доработка във VIP конфигурация в сервизен център на Boeing в Сан Диего.

Самолетът, с бермудска регистрация VQ-BSK, обаче е летял малко за катарското правителство и през 2018 г. е бил пуснат за продажба. До този момент машината е налетяла едва 436 часа и 200 цикъла. Явно не са се намерили клиенти за свръх луксозния летящ дворец, затова е било взето решение за подаряване на самолета на Турция.

Според FlightGlobal в момента самолетът е в Турция, където получава нова окраска и цивилна турска регистрация.

Машината е предназначена да превозва до 76 пасажери в свръх луксозна обстановка, като на борда има заседателна зала, зала за отдих, кралски апартамент, няколко по-малки апартамента, няколко бани, медицински център, луксозни кухни и други.

Турското правителство в момента разполага с 12 самолета – Airbus ACJ340, ACJ330, ACJ318, два ACJ319, Bombardier CRJ200, четири Gulfstream G550, и по един G450 и GIV.

Подаръкът вероятно е свързан с подкрепата, която Турция оказва на Катар във връзка с изолацията на която е подложена близкоизточната страна, след конфликт със Саудитска арабия.

До момента Boeing са доставили 45 броя от модела 747 във VIP конфигурация, като 11 от тези машини са от новото поколение 747-8.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ налагат санкции на Китай за покупката на руско военно оборудване
Следваща публикация
Свалянето на Ил-20 – новите факти
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция все пак преговаря за Су-35

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню