Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител

10 прочитания

Новият боен самолет за българските ВВС ще бъде избран от „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Бойко Борисов. Това се чете в отговора на парламентарен въпрос министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

От писмения отговор на министър Каракачанов към депутата Николай Цонков (БСП) на въпроса, как върви проекта за покупка на нов изтребител, се вижда, че работната група, която ще оценя офертите, няма да има право да ги класира, а ще запознае въпросната „политико-военна група” с резултата от работата си.

„Със заповед на министър-председателя на Р. България Р-120/17.08.2018 г. беше назначена Съвместна работна група за оценка на отговорите на Искането за предоставяне на предложения… Съвместната работна група, която трябва да приключи своята работа в 14-дневен срок с протокол за резултатите от оценката на отговорите и подреждане на всички кандидати, подали оферти, по азбучен ред”, се казва в отговора на Каракачанов.

Припомняме, че в предишната процедура от 2017 г. въпросната Съвместна работна група (тогава наречена Междуведомствена) не само оценяваше офертите, но и ги класираше. След това въпросното класиране се предаваше за Министерски съвет, който трябваше да вземе решение дали да го приеме или не, както и дали да води преговори с класирания на първо място или и с други участници. В крайна сметка, по старата процедура финалното решение бе в ръцете на Министерски съвет.

Според новата процедура, решението за това, кой да е победителят е в ръцете на въпросната „политико-военна група”.

„С протокола на Съвместната работна група ще бъде запозната Политико-военната група за подобряване на направените предложения, която ще бъде назначена със заповед на министър-председателя на Р. България. Тази група ще започне работа след приключване на работата на Съвместната работна група. Работата на ПВГ ще приключи с предложение за избор на доставчик на нов самолет, за което след одобрение на МС ще бъде изготвен проект за междуправителствено споразумение. Същото ще бъде внесено в НС за ратификация”, разяснява се в писмения отговор на министър Каракачанов.

За сега не е ясно дали въпросната „политико-военна група” е назначена, нито кой влиза (или ще влиза) в нея. От отговора на военния министър става ясно, че групата ще бъде натоварена с огромните правомощия да води допълнителни преговори и в крайна сметка да посочи победител. Написаното може да се възприеме и като формализиране на експертната група, оценяща офертите, защото не става ясно дали оценките ѝ ще се взимат предвид в крайното решение.

От названието на групата, може да се предположи, че в нея ще влизат политически лица и военни.

Въвеждането на едно такова ново звено във веригата за взимане на решения може да се разглежда като търсене на два ефекта – първо, слагане на буфер между премиера Борисов и Министерски съвет от финалното решение и второ, гарантиране, че каквато и оценка да получат офертите (а въпросната оценка е резултат от ясна методика и математически модел), след това ще има второ, най-вероятно основно политическо, ниво на оценяване.

Трябва да се отбележи, че целият този процес е много бегло и схематично разписан в инвестиционния проект, който бе приет от Народното събрание на 8 юни 2018 г., като в него не се чете наличието на подобна „политико-военна група“ назначена от премиера.

Офертите за доставка на новите бойни самолети за ВВС ще се получават до 12,00 часа на 1 октомври 2018 г., след което те ще бъдат отворени пред журналисти в 15,00 часа на същия ден.

Пълният текст на отговора на министър Каракачанов може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Реплики в парламента около ремонта на Су-25
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: Всички кандидати са фаворити
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню