Реплики в парламента около ремонта на Су-25

22 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и депутатът от БСП Николай Цонков си размениха реплики и обвинения във връзка с ремонта на щурмовите Су-25. Това стана днес, 28 септември 2018 г., в рамките на Парламентарния контрол в НС.

Депутатът Цонков зададе въпрос на министъра на отбраната във връзка с планирания ремонт на щурмовите самолети Су-25. Той разви тезата си, като попита и защо ремонтът не на този тип не се извършват в държавния авиоремонтен завод „Авионамс”, който някога имал такива възможности. Преди повече от две години, когато за първи път бе анонсирана идеята държавата да национализира завода, една от изтъкваните причини бе, да се поеме ремонта на самолетите съветско производство на въоръжение във ВВС.

Военният министър му отговори, че от 2001 г. „Авионамс” (преди ТЕРЕМ „Георги Бенковски”) не е ремонтирал подобни самолети. По думите му е имало писмо от синдикатите в „Авионамс“, имало е и среща в началото на септември, като самите те са наясно, че „Авионамс“ няма нито лиценз, нито способност в момента да извърши този ремонт.

Каракачанов е уточнил още, че биха минали поне три години преди „Авионамс” да усвои ремонта на Су-25 и да се сдобие със съответните лицензи. Като министърът е казал, че българските ВВС не могат да чакат толкова.

Поради това за участие са били поканени само две компании, които имат способности и съответните лицензи – белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи и руският завод „121 АРЗ“ в Кубинка, част от ОАК. В рамките на срока, оферта била подадена само от беларуския завод. Каракачанов посочи и че окончателно решение дали компанията отговаря на българските изисквания ще има в средата на октомври.

Депутатът Цонков заподозря, че зад избора на беларуската компания има посредници. На това военният министър каза, че имало откровенно лобиране за руската фирма от определени среди, но тя решила да не подава документи. И двамата обаче не дадоха повече детайли по обвиненията си.

В края на август МО стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на техническия ресурс на 14 български Су-25. Проектният бюджет е 41 млн. лева без ДДС с опция да се отпуснат още толкова, при решение на Министерски съвет.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Saab ще строят новия учебен самолет за ВВС на САЩ
Следваща публикация
Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Нов изтребител в рамките на бюджета, който имаме

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита нов изтребител, който да се помести в бюджета ни. В същото време той не успя да обясни точно механизмът, по който ще бъде взето финалното решение по темата. Каракачанов участваше в сутрешния блок на bTV днес, 2 октомври 2018 г.

Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

ВВС отбелязват празника си на 16 октомври

С тържествени ритуали, концерт, ден на отворените врати във Враждебна и вход свободен в Музея на авиацията в Крумово, ще бъде отбелязан Празника на авиацията и ВВС. Всички събития ще станат факт на 16 октомври 2017 г. Това съобщават от МО.

Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню