Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

13 прочитания

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Джейхан Ибрямов, депутат от ДПС заяви, че изборът на нов изтребител не би трябвало да се предопределя от това, какви бойни самолети имат съседите ни от НАТО.

„Важното е новите изтребители да отговарят на стандартите на НАТО. А това, кой ще бъде самолета и от къде ще се доставя, е въпрос на оценка на офертите и отговаряне на изискванията ни, като схеми за плащане, офсет и други”, заяви Ибрямов.

Ибрянов каза още, че е най-добре българските изтребители да се ремонтират в България и това е заложено в инвестиционния проекта. Депутатът от ДПС обяснява, че може самолетите да са нови, но може и да са употребявани, стига да имат достатъчно ресурс.

Атанас Зафиров, от изпълнителното бюро на БСП, заяви, че позицията на партията му е била принципна, а подкрепата за инвестиционните проекти са под условие. Той обясни, че БСП много внимателно ще следи много внимателно целия процес.

„Ако видим и най-малка сянка на съмнение по отношение избора на доставчик и качеството на предлаганата ни техника, си запазваме правото на последващата ратификация на договора да гласуваме по друг начин”, разясни Зафиров.

Зафиров каза, че се смущава от това, че проектът за нов боен самолет не предвижда възможности за удари по земни цели. Представителят на БСП посочи, че очаква финалният избор да бъде между употребявани израелски F-16 и шведските Gripen, тъй като останалите опции няма да са по финансовите възможности на България.

Атанас Зафиров също акцентира върху това изтребителите да се ремонтират в България, а не в други страни, като например Турция, което според Зафиров би било смущаващо.

В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов, който благодари на опозицията за подкрепата и заяви, че разбира опасенията им.

„Аз също имам опасения по проекта, до колко и как ще се водят разговорите. Например до колко намеренията, които са заявили някои фирми, например Boeing, ще са трайни намерения за участие в конкурса и дали ще могат да се включат в цените. Имам и опасения как ще се подходи към нашето желание част от поддръжката да се извършва в България”, заяви министърът на отбраната.

Константин Попов, депутат от ГЕРБ и настоящ председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че големият брой участници в конкурса ще даде по-широк избор и това не се връзвало с теориите, че се трасира избора на определен изтребител. Попов отхвърли и информацията, че самолетът няма да е многоцелев и каза, че на много места в проекта за инвестиционен разход е написано точно това.

Попов не пропусна да критикува предишната процедура за избор на нов изтребител и да защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”.

„По време на служебното правителство се избърза. Да, казва се, че се е следвала пътната карта, но за една седмица едва ли щеше да е толкова важно да се предостави това решение. Откриха се пропуски и грешки в работата и пропуски и грешки в подготовката. 127 народни представители подкрепиха този доклад. И не е правилно да се казва, комисията реши, не Народното събрание реши”, каза Попов.

Свързани теми

Предишна публикация
Военен Ми-17 катастрофира в авиобаза Крумово (обобщение)
Следваща публикация
Народното събрание одобри проекта за нов изтребител
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви днес, 5 май 2019 г., че в преговорите за F-16 има червени линии, които не бива да бъдат преминавани, като той заяви още, че договорът не бива да става факт на всяка цена. Това Запрянов каза в ефира на БНР.

Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Меню