Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

8 прочитания

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Джейхан Ибрямов, депутат от ДПС заяви, че изборът на нов изтребител не би трябвало да се предопределя от това, какви бойни самолети имат съседите ни от НАТО.

„Важното е новите изтребители да отговарят на стандартите на НАТО. А това, кой ще бъде самолета и от къде ще се доставя, е въпрос на оценка на офертите и отговаряне на изискванията ни, като схеми за плащане, офсет и други”, заяви Ибрямов.

Ибрянов каза още, че е най-добре българските изтребители да се ремонтират в България и това е заложено в инвестиционния проекта. Депутатът от ДПС обяснява, че може самолетите да са нови, но може и да са употребявани, стига да имат достатъчно ресурс.

Атанас Зафиров, от изпълнителното бюро на БСП, заяви, че позицията на партията му е била принципна, а подкрепата за инвестиционните проекти са под условие. Той обясни, че БСП много внимателно ще следи много внимателно целия процес.

„Ако видим и най-малка сянка на съмнение по отношение избора на доставчик и качеството на предлаганата ни техника, си запазваме правото на последващата ратификация на договора да гласуваме по друг начин”, разясни Зафиров.

Зафиров каза, че се смущава от това, че проектът за нов боен самолет не предвижда възможности за удари по земни цели. Представителят на БСП посочи, че очаква финалният избор да бъде между употребявани израелски F-16 и шведските Gripen, тъй като останалите опции няма да са по финансовите възможности на България.

Атанас Зафиров също акцентира върху това изтребителите да се ремонтират в България, а не в други страни, като например Турция, което според Зафиров би било смущаващо.

В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов, който благодари на опозицията за подкрепата и заяви, че разбира опасенията им.

„Аз също имам опасения по проекта, до колко и как ще се водят разговорите. Например до колко намеренията, които са заявили някои фирми, например Boeing, ще са трайни намерения за участие в конкурса и дали ще могат да се включат в цените. Имам и опасения как ще се подходи към нашето желание част от поддръжката да се извършва в България”, заяви министърът на отбраната.

Константин Попов, депутат от ГЕРБ и настоящ председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че големият брой участници в конкурса ще даде по-широк избор и това не се връзвало с теориите, че се трасира избора на определен изтребител. Попов отхвърли и информацията, че самолетът няма да е многоцелев и каза, че на много места в проекта за инвестиционен разход е написано точно това.

Попов не пропусна да критикува предишната процедура за избор на нов изтребител и да защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”.

„По време на служебното правителство се избърза. Да, казва се, че се е следвала пътната карта, но за една седмица едва ли щеше да е толкова важно да се предостави това решение. Откриха се пропуски и грешки в работата и пропуски и грешки в подготовката. 127 народни представители подкрепиха този доклад. И не е правилно да се казва, комисията реши, не Народното събрание реши”, каза Попов.

Свързани теми

Предишна публикация
Народното събрание одобри проекта за нов изтребител
Следваща публикация
Военен Ми-17 катастрофира в авиобаза Крумово (обобщение)
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Авиокаст: Епизод 9

Новият епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В него,…

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

Меню