Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

13 прочитания

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Джейхан Ибрямов, депутат от ДПС заяви, че изборът на нов изтребител не би трябвало да се предопределя от това, какви бойни самолети имат съседите ни от НАТО.

„Важното е новите изтребители да отговарят на стандартите на НАТО. А това, кой ще бъде самолета и от къде ще се доставя, е въпрос на оценка на офертите и отговаряне на изискванията ни, като схеми за плащане, офсет и други”, заяви Ибрямов.

Ибрянов каза още, че е най-добре българските изтребители да се ремонтират в България и това е заложено в инвестиционния проекта. Депутатът от ДПС обяснява, че може самолетите да са нови, но може и да са употребявани, стига да имат достатъчно ресурс.

Атанас Зафиров, от изпълнителното бюро на БСП, заяви, че позицията на партията му е била принципна, а подкрепата за инвестиционните проекти са под условие. Той обясни, че БСП много внимателно ще следи много внимателно целия процес.

„Ако видим и най-малка сянка на съмнение по отношение избора на доставчик и качеството на предлаганата ни техника, си запазваме правото на последващата ратификация на договора да гласуваме по друг начин”, разясни Зафиров.

Зафиров каза, че се смущава от това, че проектът за нов боен самолет не предвижда възможности за удари по земни цели. Представителят на БСП посочи, че очаква финалният избор да бъде между употребявани израелски F-16 и шведските Gripen, тъй като останалите опции няма да са по финансовите възможности на България.

Атанас Зафиров също акцентира върху това изтребителите да се ремонтират в България, а не в други страни, като например Турция, което според Зафиров би било смущаващо.

В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов, който благодари на опозицията за подкрепата и заяви, че разбира опасенията им.

„Аз също имам опасения по проекта, до колко и как ще се водят разговорите. Например до колко намеренията, които са заявили някои фирми, например Boeing, ще са трайни намерения за участие в конкурса и дали ще могат да се включат в цените. Имам и опасения как ще се подходи към нашето желание част от поддръжката да се извършва в България”, заяви министърът на отбраната.

Константин Попов, депутат от ГЕРБ и настоящ председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че големият брой участници в конкурса ще даде по-широк избор и това не се връзвало с теориите, че се трасира избора на определен изтребител. Попов отхвърли и информацията, че самолетът няма да е многоцелев и каза, че на много места в проекта за инвестиционен разход е написано точно това.

Попов не пропусна да критикува предишната процедура за избор на нов изтребител и да защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”.

„По време на служебното правителство се избърза. Да, казва се, че се е следвала пътната карта, но за една седмица едва ли щеше да е толкова важно да се предостави това решение. Откриха се пропуски и грешки в работата и пропуски и грешки в подготовката. 127 народни представители подкрепиха този доклад. И не е правилно да се казва, комисията реши, не Народното събрание реши”, каза Попов.

Свързани теми

Предишна публикация
Военен Ми-17 катастрофира в авиобаза Крумово (обобщение)
Следваща публикация
Народното събрание одобри проекта за нов изтребител
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Меню