Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират

6 прочитания

„Със сигурност действията на военните летци не са каприз, а са отчаян сигнал към властта, която от години методично приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта. Възпитани са на всеотдайност и себеотрицание. Вероятно заради това много политици не могат да ги разберат”, това заяви президентът Румен Радев в интервю излъчено днес, 10 ноември 2017 г., по БНТ1.

„Всеки летец изтребител с всеки свой полет залага живота си и благосъстоянието на своето семейство. Всичко си има предел. Тези хора са оставени далеч под минимума гарантиращ тяхното физическо оцеляване, когато решаването на проблемите се оставя за неясното бъдеще, когато от тях се иска отново и отново да обосновават своята необходимост е нормално те да реагират. Летците не могат да приемат, че тяхната изключително трудна и рискована професия се нароча хоби, че името им се свързва с преврат, измяна, капризничене. Но не очаквайте, че ще се предам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на собствения си комфорт”, коментира още президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Президентът и бивш командир на ВВС отхвърли внушенията, че по някакъв начин влияе на бившите си подчинени в авиобаза Граф Игнатиево и определи тези изказвания, като непремерено цинични и безотговорни.

„Когато летците отстояват собствените си права, те се борят за нашата обща сигурност и заслужават уважение”, обобщи Радев.

Президентът не пропусна да повдигне темата за т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че нейната основна цел е била очерняне на името му.

„Както виждате, лобистите зачеркнаха труда на военните и върнаха проекта в начална точка. Погазиха по най-груб начин критериите, методиките, сроковете, процедурите, които сами бяха подписали в предишния си мандат и използваха всичко за очерняне на президентската институция. Това се прави некомпетентно, но арогантно и в с внушения, защото нямат доказателства”, заяви президентът Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя
Следваща публикация
До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов очаква повечето оферти за нов изтребител да отговарят на основните изисквания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов очаква повечето оферти за придобиването на нов боен самолет, които постъпят утре, 1 октомври 2018 г., да отговарят на основните изисквания на България. Това каза той днес в интервю с Габриела Наплатанова от bTV.

„Тракийска пепелянка“ – нещо повече

Тазгодишното издание на българо-американска тренировка от серията „Тракийски“, датираща от началото на десетилетието, беше нещо…

Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камара.

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Меню