България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции

24 прочитания

Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Словения, Унгария и Хърватска за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции беше подписан днес, 4 октомври 2018 г., в Брюксел.

Това стана в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. От българска страна документът беше подписан от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който участва в двудневния форум.

Изграждането на център за обща подготовка на авиационните формирования за специални операции на четирите държави ще оптимизира разходите за обучение на екипажите и ще унифицира тяхната подготовка по стандартите на НАТО. Центърът ще е разположен в хърватския град Задар, а фокусът ще е върху транспортната авиация.

Центърът ще заработи в края на 2019 г. и българските ВВС ще участват с един постоянно базиран там авиационен специалист. Екипажите, които преминават обучение, ще се сменят периодично.

Свързани теми

Предишна публикация
Николай Ненчев е твърдо за F-16
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…

Откриха отново Авиационната библиотека

Днес, 1 ноември 2019 г., се проведе тържественото откриване на обновената Авиационната библиотека на ВВС. Това съобщават от Военновъздушните сили.

Меню