Украински Су-27УБ катастрофира с американски летец на борда си

47 прочитания

Украински двуместен изтребител Су-27УБ катастрофира вчера, 16 октомври 2018 г., в рамките на учението „Чистое небо – 2018“. При инцидента са загинали двама – украинският пилот и американския му колега.

Инцидентът е станал около 17 часа местно време в района на населения пункт Улани, който се намира в област Виница, в западната част на страната. Машината е излетяла за тренировъчен полет от военното летище в Староконстантинов.

На борда на машината се е намирал украински летец, а във втора кабине е летял американски пилот от състава на 144-то изтребително крило от състава на Националната гвардия на Калифорния. Името и чина на загиналия американски летец все още не се съобщава.

От ВВС на САЩ признаха за инцидента, като заявиха, че полетът е бил опознавателен за американския летец и в задачата не са участвали други бойни самолети.

Загиналият украински пилот е с чин полковник и е бил началник на въздушното командване „Изток“ на въоръжените сили на Украйна. Той е имал 1100 часа общ нальот на L-39, МиГ-29 и Су-27.

Катастрофиралият изтребител е бил построен през януари 1991 г., имал е борден номер 70 (на снимката) и се е числял към 831-ва бригада на тактическата авиация.

В момента в Украйна се провежда учението „Чистое небо – 2018“, което е основно между Въздушната национална гвардия на Калифорния и украинските ВВС, но в него участват и сили от седем други държави. След инцидента учението е спряно.

Свързани теми

Предишна публикация
Филипините се ориентират към Gripen
Следваща публикация
САЩ щели да подарят два UH-60 на Хърватска
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Пилотите на катастрофиралия 737 Max са се борили с управлението през целия полет

Екипажът на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines се е борил с управлението по времето на целия шестминутен полет, тъй като непрекъснато са идвали команди за пикиране, поради грешни данни от бордните сензори. Това показва предварителния доклад за катастрофата от 10 март 2019 г., цитирани от Reuters.

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

Меню