Украински Су-27УБ катастрофира с американски летец на борда си

45 прочитания

Украински двуместен изтребител Су-27УБ катастрофира вчера, 16 октомври 2018 г., в рамките на учението „Чистое небо – 2018“. При инцидента са загинали двама – украинският пилот и американския му колега.

Инцидентът е станал около 17 часа местно време в района на населения пункт Улани, който се намира в област Виница, в западната част на страната. Машината е излетяла за тренировъчен полет от военното летище в Староконстантинов.

На борда на машината се е намирал украински летец, а във втора кабине е летял американски пилот от състава на 144-то изтребително крило от състава на Националната гвардия на Калифорния. Името и чина на загиналия американски летец все още не се съобщава.

От ВВС на САЩ признаха за инцидента, като заявиха, че полетът е бил опознавателен за американския летец и в задачата не са участвали други бойни самолети.

Загиналият украински пилот е с чин полковник и е бил началник на въздушното командване „Изток“ на въоръжените сили на Украйна. Той е имал 1100 часа общ нальот на L-39, МиГ-29 и Су-27.

Катастрофиралият изтребител е бил построен през януари 1991 г., имал е борден номер 70 (на снимката) и се е числял към 831-ва бригада на тактическата авиация.

В момента в Украйна се провежда учението „Чистое небо – 2018“, което е основно между Въздушната национална гвардия на Калифорния и украинските ВВС, но в него участват и сили от седем други държави. След инцидента учението е спряно.

Свързани теми

Предишна публикация
Филипините се ориентират към Gripen
Следваща публикация
САЩ щели да подарят два UH-60 на Хърватска
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

Транспортният министър награди участници в спасителната акция при катастрофата на Ми-17

Министърът на транспорта Ивайло Московски награди служителите на летище Пловдив Георги Ташев и Кирил Иванов, за бързата реакция при участието им в спасителната операция на екипажа на военния вертолет Ми-17, който катастрофира на 11 юни 2018 г. в района на пловдивското летище. Това съобщават от транспортното ведомство.

Инцидент с A320 на БАК

Airbus A320 на Българиан еър чартър (БАК) е претърпял инцидент с двигателя си по време на полет между Братислава и София на 9 октомври 2017 г. Това съобщава The Aviation Herald.

Меню