Полетял е третия предсериен МиГ-35

1K прочитания

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Машината е двуместен учебно-боен МиГ-35УБ с борден номер „11 син” и надпис „ВКС России“. По всичко личи, че самолетът е част от поръчката за още два предсерийни МиГ-35, които са предназначени за извършване на държавната изпитателна програма и които бяха поръчани от руското МО през февруари 2017 г.

В края на 2016 г. полетяха първите два предсерийни МиГ-35. Това бяха едноместен МиГ-35 (Изделие 9-41СР и борден номер „702 син”) и двуместен МиГ-35УБ (Изделие 9-47СР, борден номер „712 син”). Заводските изпитания на машините преминаха през 2017 г.

Междувременно през февруари 2017 г. бяха поръчани още два предсерийни МиГ-35 за държавната изпитателна програма. Първоначално тя трябваше да приключи към средата на 2018 г., но реално тя започна през май 2018 г. и се планира да приключи в края на тази година.

През август миналата година пък бяха поръчани първите шест серийни изтребители МиГ-35С и МиГ-35УБ, като първият от тях ще бъде предаден в края на тази година.

В рамките на предишната руска програма за превъоръжаване (2011 – 2020 г.) се планираше покупката на 37 броя МиГ-35, но договор за това така и не бе подписан, а през 2017 г. бе обявено, че количеството поръчани машини ще се съкрати до 24. В действащият в момента план за превъоръжаване (2018 – 2027 г.) е заложена покупката именно на 24 машини, като реално до момента са договорени шест.

МиГ-35 се явява сухопътна версия на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ (Изделие 9-41/47), който е на въоръжение във флотските авиации на Индия и Русия. Показаните прототипи на МиГ-35, обаче имат по-съвършена система за самозащита и други по-дребни промени.

Снимка: Алексей Карпулёв / russianplanes.net

Свързани теми

Предишна публикация
Азербайджан е получил всички пакистански учебни самолети Super Mushshak
Следваща публикация
САЩ са обещали задълбочен технологичен трансфер за японския F-3
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Меню