Хърватска отново избира нов изтребител

1K прочитания

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

Кръстичевич е потвърдил, че страната е започнала преговори с правителствата на САЩ и Швеция за покупка на ескадрила многоцелеви изтребители. Предишната седмица, водещият местен вестник Jutarnji list съобщи, че тихомълком хърватското правителство е взело решение за стартиране на директни преговори за покупката на нови изтребители.

Хърватският военен министър не е дал много допълнителни детайли за процеса, в рамките на който ще се извърши избора. Той е подчертал само, че са направени необходимите изводи от провалилата се предходна процедура, а решението ще бъде взето до края на годината.

Хърватска вероятно ще търси доставката отново на 12 многоцелеви изтребители, които да заменят сега експлоатираните МиГ-21 (на снимката).

Кръстичевич не е дал детайли за какви изтребители ще се преговаря, но според Jutarnji list ще става въпрос за процедура, която ще изправи Gripen C/D срещу F-16 Block 70, като през юни от двете страни ще се поискат обвързващи оферти. Вестникът заявява, че пред американската оферта стоят два проблема – високата цена и много дългите сроковете на доставка.

Министърът на отбраната на Хърватска не е пожелал да влиза в детайли относно цената на американската оферта, но е казал, че МО на страната се е запознало с процедурите в Словакия и България, за да придобият по-добра представа за офертите, които могат да бъдат получени.

Jutarnji list спекулира, че американската оферта ще е фаворит, покрай търсенето на т.нар. „стратегическо партньорство” със САЩ. В последните години американската страна дари на Хърватска голям брой военно оборудване, включително 16 разузнавателно-ударни вертолети OH-58D, два транспортни UH-60 (все още недоставени), както и оборудване за сухопътните войски. В момента се водят преговори и за дарение на 60 до 100 верижни БМП M2 Bradley.

В края на март 2018 г. Хърватска избра Израел за доставчик на 12 употребявани F-16C/D Barak. Съединените щати, обаче блокираха сделката, като не разрешиха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите. Изборът официално бе анулиран през януари 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция показа новия си военен вертолет
Следваща публикация
Ryanair се оплака от спадащи печалби на фона на ожесточена конкуренция
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Меню