МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева

29 прочитания

Министерство на отбраната излезе с нарочно съобщение, в което отхвърли съобщенията, че ремонтът на щурмовите самолети Су-25 ще струва 310 млн. лева. Съобщението се появи днес, 25 октомври 2018 г., малко преди 20 часа.

„Щурмовите самолети Су-25 е възможно да бъдат ремонтирани, но не за 310 млн. лв с ДДС, каквото е внушението в публикациите, а за 41 млн. лв. без ДДС. Ако Министерският съвет реши, сумата по рамковото споразумение може да нарасне до 82,5 млн. лв. без ДДС.”, се казва в съобщението на МО.

Рано днес сутринта в изданието „Дневник” се появи материал със заглавие „Български Су-25 ще бъдат ремонтирани за 310 млн. лв. след обява за 41 млн. лв.”. Новината бързо бе „препечатана” в редица други издания, без да се провери документацията публикувана на сайта на МО. От нея се вижда, че ремонтът на българските щурмови самолети Су-25 въобще не е за 310 млн. лева.

„Сумата от 310 млн. лв., която се появява в публикациите, изобщо не е договаряна. Процедурата, обявена от Министерството на отбраната с решение от 17 август 2018 г., е за сключване на рамково споразумение за осигуряване на летателна годност на самолети Су-25К/УБК, което означава, че конкретни ремонтни дейности ще се поръчват само при необходимост и при финансова възможност. Ремонтирането на самолетите Су-25 е належащо, защото техният технически и междуремонтен ресурс е изтекъл преди повече от 10 години.”, се казва още в съобщението на МО.

В публикацията на „Дневник”, обаче има един доста по-притеснителен момент свързан с изказване на бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, който коментира процеса на ремонт на щурмовите Су-25.

„Според него (Шаламанов – бел. ред.) голям риск е, че поддържането на тази стара техника обикновено става със „застояли“ и „платени по няколко пъти“ резервни части и продължаване на ресурс „само срещу подпис“. Освен риск от корупционни практики има несигурност и за техниката, което понякога води до човешки жертви, каквито примери имаме в последните 1.5 г., смята Шаламанов.”, пише в публикацията.

Въпреки, че в публикувания материал липсва точния цитат на Велизар Шаламанов, който в момента се подвизава, като военен експерт, гравитиращ около извънпарламентарната формация „Демократична България“, от публикуваното може да се съди, че той твърди, че двете катастрофи с вертолетна техника от 2017 и 2018 г. се дължат на полети с техника удължена на „подпис”.

Твърдението, обаче е повече от абсурдно и не се отнася, нито до катастрофата с вертолет Panther от юни 2017 г., нито за катастрофата с Ми-17 от юни 2018 г. И двата вертолета летяха в рамките на нормалния си технически ресурс, и двата инцидента бяха в следствие на човешка грешка.

За инцидента с вертолета Ми-17 от състава на ВВС, това потвърди и командирът на военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков в интервю за АЕРО.

Свързани теми

Предишна публикация
Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа
Следваща публикация
Белгия обяви, че купува F-35
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Нова донорска задача за C-27J

Днес, 19 март 2019 г. военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна извърши донорска задача по искане на Министерството на здравеопазването и заповед на началника на отбраната. Това съобщиха от ВВС.

База КУН с нов командир

На тържествена церемония в присъствието на командира на ВВС, генерал-майор Цанко Стойков, днес, 10 май 2018 г., в Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) се състоя предаването и приемането на длъжността „командир“ на военното формирование. Това съобщават от ВВС.

Меню