МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна

55 прочитания

Българската компания „Йотов и син”, която е известна най-вече с това, че експортира оръжие, е спечелила обществената поръчка за осигуряване на летателната годност на учебно-тренировъчните самолети L-39. Тази дейност ще се изпълнява с украински подизпълнители. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 26 октомври 2018 г. В същото време, производителят Aero Vodochody, който е класиран на второ място, заявява, че няма да носи отговорност за самолетите ремонтирани в Украйна.

В решението на министър Каракачанов, което е датирано от вчера, 25 октомври, се чете, че компанията „Йотов и син” е класирана на първо място с оферта за 16 867 971,56 лв. без ДДС. На второ място е класиран оригиналния производител на самолета чешката компания Aero Vodochody с оферта за 19 360 256,57 лв. без ДДС.

Тъй като нямало документални пречки, офертата на „Йотов и син” отговаряла на всички изисквания и е класирана на първо място, се определя, че българската компания ще е изпълнител на поръчката.

Компанията „Йотов и син” няма възможности да изпълнява подобна поръчка, но от публикувания доклад на комисията оценяваща офертите се вижда, че тя ще работи с украински подизпълнител – държавната фирма „Одески авиационеи завод”, която ще изпълнява дейностите самостоятелно или с подизпълнители.

От публикувания доклад се вижда, че първоначалната чешка оферта е била на стойност 32 817 630,10 лв, а първоначалната оферта на „Йотов и син” е била за 16 982 069,82 лв. Всички цени са без ДДС.

В средата на септември са проведени серия от преговори с двете компании, като и двете са подобрили офертите си и са достигнали цитираните вече крайни цени – 19 360 256,57 лв. без ДДС за офертата на Aero Vodochody и 16 867 971,56 лв. без ДДС за офертата на „Йотов и син”.

Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна
В публикуваната на сайта на МО документация има един съществен притеснителен момент, който е свързан с позицията на Aero Vodochody, че няма да носи отговорност за ремонтираните в Украйна L-39, а издадените от компанията удостоверения за удължаване на общия технически ресурс и нов междуремонтен ресурс, губят своята валидност.

От Aero Vodochody се аргументират с това, че те отговарят на изискванията на Европейската агенция по отбрана (EDA) и изискванията от наредбите EMAR, за унифицирана правна среда в рамките на ЕС, което ги сертифицира за производството, поддържката и удължаването на техническия живот на всички L-39. Чешката компания трябва да изпълнява всички изисквания на тези наредби, както и на EDA. Компанията обаче може да носи тази отговорност, ако всички дейности по самолетите L-39, включително и капитално-възстановителните ремонти, се извършват по изисквания на компанията производител, тоест Aero Vodochody.

В случая с Украйна, от Aero Vodochody подчертават, че страната не е член на ЕС и НАТО и не отговаря на европейските наредби. Единственото изключение правила компания „Мотор Сич”, тъй като тя е оригинален производител на моторите АИ-25ТЛ и е сертифицирана от Aero Vodochody.

В заключение, от компанията подчертават, че търсенето на по-ниски цени, не може да се оправдава със застрашаването на безопасността на експлоатацията на българските L-39.

***
Припомняме, че обществената поръчка за поддръжката на българските L-39ZA бе пусната през май 2018 г.

В рамките на поръчката се търси рамково споразумение за осигуряване на капитално-възстановителни ремонти за двигателите АИ-25ТЛ, капитално-възстановителен ремонт за пусковите двигатели „Сапфир-5”, извършване на ремонт на агрегати, блокове, възли и детайли по самолетите L-39ZA, извършване на ремонт, проверка или калибровка на контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, извършване на доставки на авиационно-техническо имущество и доставка на техническа документация.

Рамковото споразумение ще бъде с продължителност 84 месеца (седем години) и ще покрива поддръжката на осем самолета L-39. За това време се очаква, че в поддръжката на L-39ZA ще бъдат вложени 11 млн. лева с ДДС.

Свързани теми

Предишна публикация
Delta Air Lines получи първия си Airbus A220
Следваща публикация
Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС участват в „Тракийска звезда 2018”

Българските Военновъздушни сили ще вземат участие в съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2018”, която започва от днес, 16 юли 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Заместник-министър Запрянов очаква повечето оферти за нов изтребител да отговарят на основните изисквания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов очаква повечето оферти за придобиването на нов боен самолет, които постъпят утре, 1 октомври 2018 г., да отговарят на основните изисквания на България. Това каза той днес в интервю с Габриела Наплатанова от bTV.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Меню