МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна

57 прочитания

Българската компания „Йотов и син”, която е известна най-вече с това, че експортира оръжие, е спечелила обществената поръчка за осигуряване на летателната годност на учебно-тренировъчните самолети L-39. Тази дейност ще се изпълнява с украински подизпълнители. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 26 октомври 2018 г. В същото време, производителят Aero Vodochody, който е класиран на второ място, заявява, че няма да носи отговорност за самолетите ремонтирани в Украйна.

В решението на министър Каракачанов, което е датирано от вчера, 25 октомври, се чете, че компанията „Йотов и син” е класирана на първо място с оферта за 16 867 971,56 лв. без ДДС. На второ място е класиран оригиналния производител на самолета чешката компания Aero Vodochody с оферта за 19 360 256,57 лв. без ДДС.

Тъй като нямало документални пречки, офертата на „Йотов и син” отговаряла на всички изисквания и е класирана на първо място, се определя, че българската компания ще е изпълнител на поръчката.

Компанията „Йотов и син” няма възможности да изпълнява подобна поръчка, но от публикувания доклад на комисията оценяваща офертите се вижда, че тя ще работи с украински подизпълнител – държавната фирма „Одески авиационеи завод”, която ще изпълнява дейностите самостоятелно или с подизпълнители.

От публикувания доклад се вижда, че първоначалната чешка оферта е била на стойност 32 817 630,10 лв, а първоначалната оферта на „Йотов и син” е била за 16 982 069,82 лв. Всички цени са без ДДС.

В средата на септември са проведени серия от преговори с двете компании, като и двете са подобрили офертите си и са достигнали цитираните вече крайни цени – 19 360 256,57 лв. без ДДС за офертата на Aero Vodochody и 16 867 971,56 лв. без ДДС за офертата на „Йотов и син”.

Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна
В публикуваната на сайта на МО документация има един съществен притеснителен момент, който е свързан с позицията на Aero Vodochody, че няма да носи отговорност за ремонтираните в Украйна L-39, а издадените от компанията удостоверения за удължаване на общия технически ресурс и нов междуремонтен ресурс, губят своята валидност.

От Aero Vodochody се аргументират с това, че те отговарят на изискванията на Европейската агенция по отбрана (EDA) и изискванията от наредбите EMAR, за унифицирана правна среда в рамките на ЕС, което ги сертифицира за производството, поддържката и удължаването на техническия живот на всички L-39. Чешката компания трябва да изпълнява всички изисквания на тези наредби, както и на EDA. Компанията обаче може да носи тази отговорност, ако всички дейности по самолетите L-39, включително и капитално-възстановителните ремонти, се извършват по изисквания на компанията производител, тоест Aero Vodochody.

В случая с Украйна, от Aero Vodochody подчертават, че страната не е член на ЕС и НАТО и не отговаря на европейските наредби. Единственото изключение правила компания „Мотор Сич”, тъй като тя е оригинален производител на моторите АИ-25ТЛ и е сертифицирана от Aero Vodochody.

В заключение, от компанията подчертават, че търсенето на по-ниски цени, не може да се оправдава със застрашаването на безопасността на експлоатацията на българските L-39.

***
Припомняме, че обществената поръчка за поддръжката на българските L-39ZA бе пусната през май 2018 г.

В рамките на поръчката се търси рамково споразумение за осигуряване на капитално-възстановителни ремонти за двигателите АИ-25ТЛ, капитално-възстановителен ремонт за пусковите двигатели „Сапфир-5”, извършване на ремонт на агрегати, блокове, възли и детайли по самолетите L-39ZA, извършване на ремонт, проверка или калибровка на контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, извършване на доставки на авиационно-техническо имущество и доставка на техническа документация.

Рамковото споразумение ще бъде с продължителност 84 месеца (седем години) и ще покрива поддръжката на осем самолета L-39. За това време се очаква, че в поддръжката на L-39ZA ще бъдат вложени 11 млн. лева с ДДС.

Свързани теми

Предишна публикация
Delta Air Lines получи първия си Airbus A220
Следваща публикация
Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

Швеция купува Grob G120TP

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за…

Канадска компания купува FA-50

Канадската компания ITPS Canada, която предоставя военни услуги, ще купи двуместните леки изтребители KAI FA-50.…
Меню