Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум

28 прочитания

Служител на авиaционния завод в Комсомолск на Амур (КнААЗ) е бил осъден на четири години и половина затвор за държавна измяна. Причината за това е писане в авиационен форум и споделянето там на държавни тайни. Това съобщава руската неправителствена организация „Команда 29”.

Осъденият е 27-годишният Роман Дмитриев, който е бил технолог в КнААЗ от 2013 г. Той е бил по-известен, с ника си „Азохен Вэй” в популярния руски авиационен форум airforce.ru.

Дмитриев е бил арестуван от ФСБ през април 2016 г., като на работното му място, както и в дома му е бил извършен обиск. При първоначалното му задържане той е разпитван по участието му в популярни интернет форуми свързани с авиацията. Тогава не му е било повдигнато обвинение и той е бил освободен.

В края на 2016 г. Дмитриев е бил арестуван отново, като този път му е било повдигнато обвинение по член 283 от руския Наказателен кодекс. Този член засяга разгласяването на държавна тайна.

Обвинението е било свързано с три постигна на Дмитриев във форума airforce.ru. Проблемната информация е била свързана с количествата експортирана техника, както и темпа на производство.

Според „Команда 29”, проблеми в постингите на Дмитриев са били открити чак при втората експертиза. При първата, която е била проведена от експерти от състава на 11-та армия на ВВС и ПВО на Руската федерация, не е била открита секретна информация сред публикациите на Дмитриев. Втората експертиза е била проведена от отдела за сигурност на информацията на КнААЗ.

Роман Дмитриев е имал най-ниско ниво на достъп до секретна информация и за да се обясни това, как той е получил секретната информация, която е разпространявал е било повдигнато обвинение на друг служител на КнААЗ, но при него не се е стигнало до съдебно дело.

Руската прокуратура е предложила на Дмитриев да признае вината си по обвинението в разгласяване на държавна тайна в замяна на условна присъда. Той се е съгласил, но до сделката не се е стигнало, защото обвинението към него е било преквалифицирано в държавна измяна по член 275 от руския НК.

Според руската прокуратура, Дмитриев е бил в контакт с Михаил Цайгер – руски евреин, който от 1996 г. живее в Израел, а преди това бил военен пилот в СССР. Според обвинението, Цайгер е бил служител на израелското разузнаване, който е вербувал Дмитриев, след като двамата са участвали в множество дискусии в руски форуми.

Руската прокуратура твърди, че Дмитриев е изпратил секретна информация на Цайгер, но последният е отказал да я плати, което принудило Дмитриев да я публикува в airforce.ru. Самият Дмитриев отрича това.  „Команда 29” се е сдобила с материали от делото му, сред които и проверки с детектор на лъжата, които показвали, че Дмитриев казва истината, когато твърди, че не е предоставял секретна информация на Израел.

Неправителствената организация се е свързала и с Цайгер, който е отрекъл да е служител на израелското разузнаване, както и е заявил, че кореспонденцията му с Дмитриев не би била от интерес на което и да е било разузнаване.  „Команда 29” се е опитала да говори с адвоката на Дмитриев, но той е отказал да дава информация, поради секретния характер на делото.

Дмитриев е бил осъден за държавна измяна в средата на 2017 г. и трябва да излежи присъдата си през декември 2021 г.

„Азохен Вэй” беше един от най-авторитетните потребители във форума на airforce.ru. Мнозина подозираха, че информацията, която потребителя споделя за хода на програмите Су-30, Су-35 и ПАК ФА (Су-57) са преднамерени течове на информация от страна на руската авиационна индустрия. Интересно е, че абсолютно всички негови постинги във въпросния интернет форум са все още достъпни за четене.

Свързани теми

Предишна публикация
Bombardier продава модела Dash 8
Следваща публикация
Полша възстанови полетите с МиГ-29
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камара.

Турция все пак преговаря за Су-35

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.

ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати

Държавното предприятие ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати. Това съобщават от Министерство на икономиката.

Главният урок от катастрофата със Суперджет 100

Руското онлайн издание „Взгляд” публикува коментар озаглавен „Главният урок от катастрофата със Суперджет 100” на Михаил Барабанов, сътрудник в руския независим изследователски институт ЦАСТ (Центр анализа стратегий и технологий).

Израел е използвал F-35 в бой?

Израелските ВВС са използвали в бой своите многоцелеви изтребители F-35I Adir. Това е станало в началото на февруари, по време на мащабните израелски удари срещу цели в Сирия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници.

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

Меню