Продажбата на употребяваните израелски F-16 в Хърватска се провали

65 прочитания

Сделката за 12 употребявани многоцелеви изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватска се провали. Това съобщиха днес, 10 януари 2019 г., от хърватското МО.

Новината бе съобщена, след като в Хърватско пристигна израелският главен секретар на Министерството на отбраната на страната Уди Адам. Ролята на Адам е фактически министър на отбраната, но формално позицията се държи от израелския премиер Бениямин Натаняху.

Адам е провел среща с хърватския военен министър Дамир Кръстичевич, която е продължила малко повече от шест часа. След срещата Кръстичевич е заявил официално, че намеренията за покупка на употребявани израелски F-16 няма да могат да се реализират, поради непредвидени пречки от трети страни. Кръстичевич е казал още, че страната му няма отношение към възникналите проблеми и няма да понесе финансови загуби, тъй като е нямало подписан договор.

В края на миналата седмица хърватското МО бе дало официален ултиматум до 11 януари, в рамките на който Израел трябваше да заяви категорично, дали може да реализира сделката в обещаните параметри или не.

По реализацията на споразумението за продажба на 12 броя F-16C/D възникнаха множество проблеми, които идваха най-вече от американска страна, но финалният пирон в ковчега бе забит от САЩ, когато категорично отказаха да дадат разрешение за реекспорт на употребяваните израелски F-16, освен в случай, в който машините не бъдат възстановени в заводския им вид. През годините по бойните самолети са правени множество модификации, а повечето системи и електроника са заменени с израелски такива. Провеждането на изтребителите в оригиналния им вид бе практически невъзможно или поне бе невъзможно в рамките на разумен бюджет и срок.

В същото време в някои хърватски медии излезе информацията, че още през януари 2018 г. САЩ са предупредили официално хърватското МО, че по израелските F-16 има много допълнителни модификации, които могат да се окажат пречка за издаването на разрешение за реекспорт.

Наличието на този документ, обаче яростно се отрича от хърватското правителство, което се придържа към тезата, че то не е имало предварителна информация за евентуални пречки в сделката с израелските F-16.

След, като бе обявено, че сделката с Израел се проваля, хърватският военен министър Кръстичевич е заявил, че с правителството ще бъде разработен план за следващите евентуални стъпки за осигуряването на нови изтребители за страната.

Очакванията в Хърватска са, че страната ще се обърне директно към САЩ за разглеждане на различни опции за придобиване на изтребители оттам.

Хърватска избра Израел за победител в конкурса за осигуряване на нов изтребител за страната в края на март 2018 г. В процеса участваха още Швеция с нови Gripen C/D, САЩ с нови F-16 и Гърция с употребявани F-16C/D. Израелското предложение бе избрано най-вече заради ниската си цена от едва €420 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)
Следваща публикация
МО иска да ремонтира единствения Ан-30
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Хърватска има намерение да вземе Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два вертолета UH-60 Black Hawk, които да бъде използвани от силите за специални операции на страната. Това е заявил хърватският военен министър Дами Кръстичевич в телевизионно интервю.

Меню