Lockheed Martin презентира F-16V в София

50 прочитания

Американската компания Lockheed Martin официално презентира последния вариант на изтребителя F-16 в София. Това стана днес, 18 септември 2018 г., но от компанията избягваха преки отговори на всякакви въпроси, свързани с цените и сроковете за придобиване на този модел.

И така, какво стана ясно на презентацията?

Първото е, че САЩ смятат да предложат на България новопроизведени самолети от варианта F-16V (Block 70/72) в рамките на конкурсната процедура за придобиване на нов боен самолет. От компанията производител обаче не пожелаха да се ангажират с конкретни отговори по някои от сериозните въпроси, свързани с цената, сроковете за придобиване и условията за плащане, които може да попречат на страната да се сдобият с този тип.

Презентацията бе организирана от Атлантическия клуб и се радваше на изключително добро присъствие от страна на официални лица и всевъзможни други официални и неофициални фактори в предстоящия избор на нов боен самолет за ВВС.

Сред присъстващите се открояваше депутатът Константин Попов (ГЕРБ), председател на комисията по отбрана в Народното събрание и неговия колега Петър Кънев (БСП), който пък се явява председател на комисията по икономическа политика и туризъм, както и други депутати – членове на тези две комисии.

В залата присъстваха и много чиновници от Министерство на отбраната, ръководителят на проекта за нов изтребител, полковник Владислав Шекеров, много други офицери от ВВС и дори бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, който в момента се е позиционирал в извънпарламентарната дясна формация „Демократична България” и се изявява, като военен анализатор.

В рамките на събитието се видя и представителя на Lockheed Martin за България и Македония Калинка Ковачева, както и бе показан тренажор на изтребителя F-16V.

Презентацията бе водена от бившия външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси, който не пропусна да се похвали с двата си полета на двуместен F-16. С типичния си ентусиазиран стил, той представи двамата служители на Lockheed Martin, които изнесоха презентацията. Ранди Хауърд е директор на отдела за бизнес развитие на F-16, а Джеймс Робинсън е директор бизнес развитие на корпорацията Lockheed Martin.

Това, де факто, се явява първата официална презентация на Lockheed Martin в последните години и е първата реална заявка за желанието да се предложат новопроизведени изтребители F-16 за България.

Припомняме, че през зимата на 2017 г. представители на компанията бяха провели среща с българския посланник в САЩ, на която му бяха предложили покупка на F-16V. В последствие, тези разговори бяха използвани за един от поводите за анулиране на избора на Gripen през миналата година, тъй като според управляващите това е била официална оферта. Тази теза бе отхвърлена от военния министър Каракачанов, който каза, че оферта е нямало.

Но ето, че сега САЩ са готови да предложат официално новопроизведени F-16.

Новият F-16
Робинсън представи накратко компанията Lockheed Martin и нейното портфолио и премина към презентация на най-новият вариант на F-16 – V или както е известен още като Block 70/72. Той го представи, като най-добрия изтребител на света и не пропусна да отбележи, че това е най-успешния боен самолет на света с над 3000 F-16 на активна служба в момента, от около 4600 поръчани машини. Самолетите са изпълнили над 400 000 бойни задачи и има перспектива за производството на още около 400 машини от същия тип.

Робинсън подчерта, че най-новия клиент на самолета е Словакия и заяви, че Централна и Източна Европа са сред сериозните потенциални пазари на самолета. Това, заедно с други пазарни перспективи, е убедило компанията да не закрива производството му, а да открие нова производствена линия в Грийнвил, щата Южна Каролина, след като старата във Форт Уърт, Тексас премина изцяло към производство на F-35.

Той каза, че в момента има двама клиента за новопроизведени F-16V (Бахрейн и Словакия) и още четири страни, които модернизират съществуващите си F-16C/D до стандарта V, като най-новия сред тях е Гърция.

Джеймс Робинсън изтъкна, че F-16 превъзхожда сериозно конкурентните еднодвигателни изтребители, вероятно визирайки шведския Gripen, но въздържайки се да назовава имена. Според него американския боен самолет има 40% по-дълго време за патрулиране, 45% по-голям боен товар, 50% по-добра скороподемност, 35% по-добра ускоряемост и 50% по-дълъг жизнен цикъл. Не стана ясно обаче при какви условия са замерени тези параметри.

Робинсън представи основните новости при F-16V, като разбира се започна от най-сериозното подобрение –  новия радар APG-83, който използва активна фазирана антенна решетка (AESA) и взаимства технологии от новия F-35 и има 95% сходство с APG-81, използван на изтребителя следващо поколение. Той описа APG-83, като невероятна машина, която дава много нови способности – повишаване далечината на откриване и захват, работа с 20 цели едновременно, режим за обзор на земната повърхност със синтетична апертура (SAR), висока устойчивост срещу смущения и много ниско ниво на откази

„Новият радар осигурява много по-голям обзор, който предоставя много повече време за реакция и решения какво да се прави с откритите заплахи, и може едновременно да работи по наземни и въздушни цели”, отбеляза Робинсън.

Той отбеляза, че нововъведенията в F-16V не се изчерпват само с новия радар, но включват и подобрения в авиониката, включително поставяне на нов голям централен дисплеи (размери 8х12 инча). Робинсън се спря и на системата GCAS (Ground Collision Avoidance System), която автоматично избягва сблъсък с терена, в случай, че пилотът е загубил съзнание, както и система за автоматично възстановяване на пространственото положение при подаване на команда от пилота.

Всички тези системи съществуват на почти всички останали западни изтребители от 4-то поколение, но при F-16 се въвеждат с последната версия.

F-16V притежава и нашлемна система за изобразяване и целеуказване JHMCS, която работи заедно с високоманеврените ракети за близък бой AIM-9X. Това е нещо, което притежават и по-старите варианти F-16, включително и тези, модернизирани до стандарта MLU. Както и при предшественика си F-16 Block 50/52+, така и версията V също може да носи комформни горивни резервоари, има целеуказващ контейнер Sniper и може да използва богатия арсенал от въоръжение на фамилията F-16.

Робинсън освен това подчерта и че новопроизведените F-16V ще излизат от завода с общ технически ресурс от 12 000 еквивалентни летателни часа, които осигуряват дълги години на служба (при 250 часа годишно, това е достатъчно за 48 години). Тези подобрения в конструкцията на самолета идват от програмата за удължаване на ресурса на F-16C/D, които днес са на служба във ВВС на САЩ. Техния ресурс се удължава от 8000 на 12 000 часа, защото част от тях са планирани да останат на въоръжение до около 2045 г.

В заключение, Робинсън каза, че F-16V е идеален избор за България, защото дава пълна съвместимост с партньорите от НАТО, има голям ресурс и големи способности, които го правят най-добрия сред останалите изтребители от 4-то поколение.

„Когато си купите F-16, вие си купувате място в обществото на F-16”, спомена накрая Робинсън.

Въпросите
Импровизираната сесия на „въпроси и отговори” между двамата представители на Lockheed Martin и присъстващите гости и журналисти се оказа много по-интересна от кратката презентация.

Соломон Паси попита за цената на летателен час на F-16, но не получи конкретен отговор. Ранди Хауърд обясни, че има много променливи в тази сметка и тя не може да бъде дадена лесно, като различните страни измерват този показател различно. Но той каза, че е в същата категория, като други по-малки бойни самолети (вероятно отново визирайки Gripen) и че F-16 е сред най-достъпните бойни самолети в момента на служба, като се благоприятства от факта, че типът се експлоатира в хиляди екземпляри, за разлика от други конкуренти.

Велизар Шаламанов се включи в дискусията, питайки дали може заедно да се експлоатират F-16 и съществуващите в момента български бойни самолети МиГ-29 и Су-25. Той не пропусна да отбележи в своя въпрос или изказване, че според него новия F-16 е най-добрият избор за България. Шаламанов, който в момента е яростен критик на удължаването на живота на старата съветска бойна техника на въоръжение у нас, обаче не получи очаквания отговор, като фирмените представители казаха че е възможно паралелно да се експлоатират тези типове самолети, като постепенно да се преминава към флот от изцяло F-16.

Представителите на Lockheed Martin отговориха, че е възможно и се предвижда индустриално сътрудничество с България, в случай че се купи F-16, но отговориха, че то няма да включва производство на части за изтребители. Те обаче не влязоха в подробности за това какво ще представлява сътрудничеството.

Бяха отправени и въпроси за сроковете на доставка на самолетите при една евентуална поръчка, но представителите на Lockheed Martin отговориха, че в крайна сметка ще става въпрос за междуправителствен договор, в който ще бъдат уточнени сроковете. На въпроса, дали евентуалното прехвърляне на линията за крайно сглобяване в Индия ще повлияе на българската сделка, бе отговорено, че това ще се случи по-далеч в бъдещето и българските изтребители ще бъдат вероятно сглобени в Южна Каролина.

В последно време има неофициална информация, че САЩ не могат да се включат в желаните от България срокове за доставка, но представителите на Lockheed практически прехвърлиха този въпрос към американското правителство.

По сходен начин бе отговорено и на въпросите, свързани с това дали ще може да бъдат доставени осем F-16V в рамките на бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС и дали ще може да бъде отговорено на изискването за разсрочено плащане. Джеймс Робинсън отговори, че ще се касае за междудържавна сделка в рамките на програмата FMS (Foreign Military Sales), при която договорките ще са между правителствата на САЩ и България. В рамките на програмата FMS американското правителство се разплаща на американските компании, а след това българското се разплаща на американското. Условията по тези плащания са предмет на отделна договорка, за която Lockheed Martin не може да коментира.

Отчитайки, че 14 броя F-16V струваха на Словакия малко под €1,6 млрд. (ДДС по правило не се включва в тези сделки), то осем изтребителя от същия тип и със същия пакет (само оръжие „въздух-въздух”, логистика за две години, самолетообслужваща техника и обучение), ще надхвърлят българския бюджет с около 250 – 300 млн. лева.

Дали САЩ ще могат да се вместят в българския бюджет и срокове, предстои да разберем след получаването на офертите, което ще стане на 1 октомври 2018 г. Едно е ясно, политическото ръководство на страната сякаш гори от желание да купува въоръжение ексклузивно от САЩ, което се потвърждава и от последните изказвания на премиера Борисов.

Премиерът държи на стратегическото партньорство със САЩ
Отново днес, но сутринта, премиерът Бойко Борисов говори пред членовете на Американската търговска камара. Събитието бе спонсорирано и от корпорацията Lockheed Martin.

По темата за превъоръжаването премиерът изтъкна, че не става дума да се прави бизнес с една или друга американска компания. България се водила от стратегическото военно сътрудничество.

“Голямата, силната част в НАТО са САЩ и не случайно имаме българско-американска база, където се провеждат изключително добри учения. Стратегическото партньорство със САЩ във военната сфера е отправната точка, която ни води, дали, кой и как, има си конкурси, теми, които са право на комисията, nо това, на което правителството държи, е стратегическото военно сътрудничество със САЩ да бъде на най-високо ниво и на степен на доверие, като в момента същества в пълния му обем”, каза Борисов на срещата и изтъкна съвместната работата с американското правителство по реконструкцията на летището в Безмер.

Свързани теми

Предишна публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
Следваща публикация
Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Меню