Lion Air обмисля да се откаже от поръчката за Boeing 737 Max

8 прочитания

Индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air преглежда поръчките си за модела 737 Max и не изключва да се откаже от тях. Причината се корени в изводите от катастрофата от края на октомври и реакциите на производителя Boeing. Това съобщава Reuters.

Според Reuters, един от основателите на Lion Air Русди Кирана е бил бесен заради опитите на производителя Boeing да отклони вниманието от собствените си грешки и да хвърли вината за катастрофата изцяло на авиокомпанията.

В резултат на това собствениците на Lion Air обмислят да се окажат доставките на още Boeing 737 Max, твърди Reuters на база на собствени източници. Решение по въпроса едва ли ще има в близките дни, но в момента Lion Air чака доставката на 190 броя 737 на стойност от около $22 млрд., което превръща авиокомпанията в един от най-големите клиенти на типа в световен мащаб.

Ако заплахите за прекратяване на сделката се окажат реални, то може да се очаква, че Boeing ще седне на масата на преговорите, опитвайки се да намери изход от ситуацията.

От Lion Air са отказали коментар за Reuters, а от Boeing са заявили, че внимателно следят разследването и ще вземат всички нужни мерки за подобряване на безопасността на полетите.

Първоначалните изводи от разследването на катастрофата с Boeing 737 Max 8 на Lion Air, който на 29 октомври 2018 г. катастрофира при излитане от индонезийската столица Джакарта, показва проблеми на няколко нива. Самолетът е излетял с проблеми в сензорите за отчитане на ъгъла на атака, а Boeing не е разкрил на операторите на 737 Max, че машината има нов режим в системата за управление, който може да създаде фатални проблеми, при грешно отчитане на ъгъла на атака.

Reuters, обаче съобщава, че причината за желанието за отказ от поръчки за 737 Max може да е по-бавният растеж на Lion Air.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия обяви своите F-35A за частично боеготови
Следваща публикация
Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 787-10 получи типов сертификат

Авиолайнерът Boeing 787-10 получи типов сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ. Това е станало на 22 януари 2018 г. и отваря пътя към вкарване на модела в търговска експлоатация.

Boeing 777-9 ще изпълни първия си полет през юни

Boeing планира да започне летателните изпитания с модела 777-9 през юни. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с графика на самолетостроителя.

Индия получи първия си AH-64

Индия официално получи своя първи щурмови вертолет AH-64E Apache Guardian. Церемонията за това стана на 10 май 2019 г. в Меса, Аризона, където се намира вертолетния завод на компанията производител Boeing.

Меню