SpaceX успешно използва ракета за трети път

15 прочитания

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

Стартът бе осъществен от военния космодрум в базата Ванденберг, Калифорния. Ракетата се отдели от стартовата площадка в 10,34 часа местно време (20,34 часа българско време).

Първата степен, която вече бе използвана при два старта тази година – на 11 май и 7 август, работи около две минути и половина, след която се отдели и се устреми към океана. SpaceX е използвала двукратно първата степен на ракетата при 17 досегашни старта.

Първата степен се приземи успешно на баржата “Just Read the Instructions”, която се намираше само на 50 km навътре в Тихия океан.

Втората степен работи общо около седем минути и половина и изведе товара на околоземна орбита с височина 575 km. След това започнаха да се отделят всичките 64 малки сателита, които ракетата носеше на борда си. Процесът по отделянето продължи около час. Тези сателити са с търговско и научно предназначение и имат обща маса от около 3 тона.

По време на вчерашния старт бе направен опит и за улавяне на двете части от аеродинамичния обтекал на ракетата, но той е бил неуспешен. Те са паднали в близост до кораба, който е трябвало да ги улови, а според основателя на SpaceX Илон Мъск, те са били запазени и ще бъде направен опит да се използват отново.

SpaceX планира да използва първата степен на Falcon 9 до 10 пъти без да се налага тежка техническа поддръжка, като това трябва да доведе до драстично поевтиняване на цената за извеждане на товари в космоса.

Според Мъск в момента старта на чисто нова Falcon 9 струва $62 млн., но за клиенти които са склонни да използват вече летяла първа степен се предлага отстъпка, която е около $10 млн. Мъск обаче смята, че цените ще продължат да падат осезаемо и дори твърди, че след три години всеки старт на Falcon 9 ще струва $5 – 6 млн. Това, обаче ще стане факт, ако се намери начин за връщане на земята и повторно използване и на втората степен на ракетата. Преди няколко седмици, обаче Мъск заяви, че повторното използване на втората степен в момента не седи на дневен ред.

Вчерашният старт бе 19-тия за Falcon 9 за 2018 г. До края на годината се планират още три старта.

Свързани теми

Предишна публикация
Falcon 9 с 19-ти успешен стар за 2018 г., но първата степен не успя да се приземи
Следваща публикация
На орбита успешно бе изведен Союз МС-11
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Българската космонавтика преди четвърт век – Част I

Преди четвърт век България изживя своето космическо лято. Не само че на орбита бе изведен вторият български космонавт Александър Александров с научната апаратура по проекта „Шипка”, но и към Марс полетя сонда с българско оборудване на борда. Как всичко това стана факт? За събитията през българското космическо лято от първо лице разказва професор Борис БОНЕВ, който във втората половина на 80-те години е водеща фигура в българската космонавтика.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 60 (август 2013 г.)  

Меню