SpaceX успешно използва ракета за трети път

6 прочитания

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

Стартът бе осъществен от военния космодрум в базата Ванденберг, Калифорния. Ракетата се отдели от стартовата площадка в 10,34 часа местно време (20,34 часа българско време).

Първата степен, която вече бе използвана при два старта тази година – на 11 май и 7 август, работи около две минути и половина, след която се отдели и се устреми към океана. SpaceX е използвала двукратно първата степен на ракетата при 17 досегашни старта.

Първата степен се приземи успешно на баржата “Just Read the Instructions”, която се намираше само на 50 km навътре в Тихия океан.

Втората степен работи общо около седем минути и половина и изведе товара на околоземна орбита с височина 575 km. След това започнаха да се отделят всичките 64 малки сателита, които ракетата носеше на борда си. Процесът по отделянето продължи около час. Тези сателити са с търговско и научно предназначение и имат обща маса от около 3 тона.

По време на вчерашния старт бе направен опит и за улавяне на двете части от аеродинамичния обтекал на ракетата, но той е бил неуспешен. Те са паднали в близост до кораба, който е трябвало да ги улови, а според основателя на SpaceX Илон Мъск, те са били запазени и ще бъде направен опит да се използват отново.

SpaceX планира да използва първата степен на Falcon 9 до 10 пъти без да се налага тежка техническа поддръжка, като това трябва да доведе до драстично поевтиняване на цената за извеждане на товари в космоса.

Според Мъск в момента старта на чисто нова Falcon 9 струва $62 млн., но за клиенти които са склонни да използват вече летяла първа степен се предлага отстъпка, която е около $10 млн. Мъск обаче смята, че цените ще продължат да падат осезаемо и дори твърди, че след три години всеки старт на Falcon 9 ще струва $5 – 6 млн. Това, обаче ще стане факт, ако се намери начин за връщане на земята и повторно използване и на втората степен на ракетата. Преди няколко седмици, обаче Мъск заяви, че повторното използване на втората степен в момента не седи на дневен ред.

Вчерашният старт бе 19-тия за Falcon 9 за 2018 г. До края на годината се планират още три старта.

Свързани теми

Предишна публикация
На орбита успешно бе изведен Союз МС-11
Следваща публикация
Falcon 9 с 19-ти успешен стар за 2018 г., но първата степен не успя да се приземи
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

Първи старт за Cargo Dragon

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това…

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Меню