Старт номер 100 на Falcon 9 мина успешно

63 прочитания

Стотният старт на ракетата-носител SpaceX Falcon 9 премина успешно. Той стана факт вчера, 24 ноември 2020 г.

Ракетата-носител Falcon 9 Block 5 излетя от космодрума Кейп Канаверал в 21,13 часа местно време (04,13 часа на 25 ноември българско време). На борда си той носеше 60 сателита от серията Starlink.

Стартът премина абсолютно нормално и 15 минути по-късно сателитите започнаха да се разполагат на ниска околоземна орбита.

Първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа разположена в Атлантическия океан.

Стартът е уникален с три неща. Първо, това е стотният старт на ракетата-носител Falcon 9. Първият старт на ракетата става факт преди малко повече от 10 години – на 4 юни 2010 г. 98 от тези стартове са напълно успешни, един е частично неуспешен и един е завършил с пълна загуба на товара.

Второ, това е 22-рото изстрелване за SpaceX за годината, като така компанията подобри предишния си рекорд от 2018 г., когато бяха проведени 21 изстрелвания (едно от които с Falcon Heavy).

И трето, това е седмият полет на първата степен. Тя носи индекса B1049 и е изстреляна за първи път през септември 2018 г. След това има още шест успешни изстрелвания и кацания.

SpaceX вече има 895 сателита Starlink на орбита и стартира бета теста на услугата си за предлагане на високоскоростен сателитен интернет. Тестът се провежда в северната част на САЩ и южните райони на Канада.

Свързани теми

Предишна публикация
Полемики около МКС в Русия
Следваща публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Меню