Старт номер 100 на Falcon 9 мина успешно

63 прочитания

Стотният старт на ракетата-носител SpaceX Falcon 9 премина успешно. Той стана факт вчера, 24 ноември 2020 г.

Ракетата-носител Falcon 9 Block 5 излетя от космодрума Кейп Канаверал в 21,13 часа местно време (04,13 часа на 25 ноември българско време). На борда си той носеше 60 сателита от серията Starlink.

Стартът премина абсолютно нормално и 15 минути по-късно сателитите започнаха да се разполагат на ниска околоземна орбита.

Първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа разположена в Атлантическия океан.

Стартът е уникален с три неща. Първо, това е стотният старт на ракетата-носител Falcon 9. Първият старт на ракетата става факт преди малко повече от 10 години – на 4 юни 2010 г. 98 от тези стартове са напълно успешни, един е частично неуспешен и един е завършил с пълна загуба на товара.

Второ, това е 22-рото изстрелване за SpaceX за годината, като така компанията подобри предишния си рекорд от 2018 г., когато бяха проведени 21 изстрелвания (едно от които с Falcon Heavy).

И трето, това е седмият полет на първата степен. Тя носи индекса B1049 и е изстреляна за първи път през септември 2018 г. След това има още шест успешни изстрелвания и кацания.

SpaceX вече има 895 сателита Starlink на орбита и стартира бета теста на услугата си за предлагане на високоскоростен сателитен интернет. Тестът се провежда в северната част на САЩ и южните райони на Канада.

Свързани теми

Предишна публикация
Полемики около МКС в Русия
Следваща публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Меню