Старт номер 100 на Falcon 9 мина успешно

63 прочитания

Стотният старт на ракетата-носител SpaceX Falcon 9 премина успешно. Той стана факт вчера, 24 ноември 2020 г.

Ракетата-носител Falcon 9 Block 5 излетя от космодрума Кейп Канаверал в 21,13 часа местно време (04,13 часа на 25 ноември българско време). На борда си той носеше 60 сателита от серията Starlink.

Стартът премина абсолютно нормално и 15 минути по-късно сателитите започнаха да се разполагат на ниска околоземна орбита.

Първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа разположена в Атлантическия океан.

Стартът е уникален с три неща. Първо, това е стотният старт на ракетата-носител Falcon 9. Първият старт на ракетата става факт преди малко повече от 10 години – на 4 юни 2010 г. 98 от тези стартове са напълно успешни, един е частично неуспешен и един е завършил с пълна загуба на товара.

Второ, това е 22-рото изстрелване за SpaceX за годината, като така компанията подобри предишния си рекорд от 2018 г., когато бяха проведени 21 изстрелвания (едно от които с Falcon Heavy).

И трето, това е седмият полет на първата степен. Тя носи индекса B1049 и е изстреляна за първи път през септември 2018 г. След това има още шест успешни изстрелвания и кацания.

SpaceX вече има 895 сателита Starlink на орбита и стартира бета теста на услугата си за предлагане на високоскоростен сателитен интернет. Тестът се провежда в северната част на САЩ и южните райони на Канада.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
Следваща публикация
Полемики около МКС в Русия
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

Нов успешен пуск на Falcon 9

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Меню