Старт номер 100 на Falcon 9 мина успешно

58 прочитания

Стотният старт на ракетата-носител SpaceX Falcon 9 премина успешно. Той стана факт вчера, 24 ноември 2020 г.

Ракетата-носител Falcon 9 Block 5 излетя от космодрума Кейп Канаверал в 21,13 часа местно време (04,13 часа на 25 ноември българско време). На борда си той носеше 60 сателита от серията Starlink.

Стартът премина абсолютно нормално и 15 минути по-късно сателитите започнаха да се разполагат на ниска околоземна орбита.

Първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа разположена в Атлантическия океан.

Стартът е уникален с три неща. Първо, това е стотният старт на ракетата-носител Falcon 9. Първият старт на ракетата става факт преди малко повече от 10 години – на 4 юни 2010 г. 98 от тези стартове са напълно успешни, един е частично неуспешен и един е завършил с пълна загуба на товара.

Второ, това е 22-рото изстрелване за SpaceX за годината, като така компанията подобри предишния си рекорд от 2018 г., когато бяха проведени 21 изстрелвания (едно от които с Falcon Heavy).

И трето, това е седмият полет на първата степен. Тя носи индекса B1049 и е изстреляна за първи път през септември 2018 г. След това има още шест успешни изстрелвания и кацания.

SpaceX вече има 895 сателита Starlink на орбита и стартира бета теста на услугата си за предлагане на високоскоростен сателитен интернет. Тестът се провежда в северната част на САЩ и южните райони на Канада.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
Следваща публикация
Полемики около МКС в Русия
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…

SpaceX успешно използва ракета за трети път

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…
Меню