Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

14 прочитания

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Изстрелването стана факт в 04,44 часа местно време от космодрума MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) на остров Уолопс, Вирджиния. Апаратът е достигнал успешно зададената му орбита девет минути по-късно и за момента функционира нормално. Очаква се товарният кораб да се скачи с МКС на 24 май.

На борда на Cygnus има 3350 kg. товар под формата на научни експерименти, дрехи, храна и други припаси, които са нужни на шестчленния екипаж на МСК. Изстреляният апарат бе кръстен S.S. J.R. Thompson на името на бивш директор на NASA и служител на Orbital ATK, който почина през ноември 2017 г.

Cygnus е апарат за еднократна употреба. Той ще бъде напълнен с отпадъци и ненужни вещи от МКС и ще изгори в атмосферата. Това ще стане към средата на юли.

Като вторична мисия, Cygnus носи на борда си и 15 миниатюрни сателита построени по стандарта CubeSat. Един от тях е EnduroSat One, който е създаден от българската компания Ендуросат заедно с Българската Федерация на Радиолюбителите. Той има образователно предназначение и ще популяризира радиолюбителската дейност.

Това е деветият успешен пуск на Cygnus, който също се произвежда от Orbital ATK. Компанията има договор на стойност $2,9 млрд. с NASA за 11 такива мисии. Седем от тези изстрелвания са станали с ракетата-носител Antares, а останалите два са били с Atlas V.

Orbital ATK и SpaceX са двете компании, които извършват товарните превози на NASA до МКС, в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS). До края на програмата ще бъдат извършени още две изстрелвания от Orbital ATK и шест от SpaceX.

Свързани теми

Предишна публикация
Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята
Следваща публикация
SpaceX успешно изстреля подобрена Falcon 9
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Меню