Falcon 9 с 19-ти успешен стар за 2018 г., но първата степен не успя да се приземи

31 прочитания

Ракетата-носител Falcon 9 на компанията SpaceX извърши 19-то успешно изстрелване за 2018 г., но първата степен на ракетата не успя да се приземи и падна в океана.

Ракетата Falcon 9 бе изстреляна от космодрума Кейп Канаверал, Флорида в 13,16 часа местно време (20,16 часа българско време) вчера, 5 декември. Ракетата изведе успешно на орбита товарен космически кораб Dragon, който носи 2540 kg товари за Международната космическа станция (МКС).

Dragon ще се скачи с МКС в събота (8 декември) и ще се завърне на земята на 13 януари 2019 г. Това е 16-ият старт на Dragon в рамките на програмата на NASA Commercial Resupply Services (CRS), която наема частни компании за доставка на товари до МКС.

Приземяването на първата степен на ракетата Falcon 9 на баржа в Атлантическия океан, обаче се оказа неуспешно. При снижаването се видя, че степента се върти сериозно около оста си, което изкривява траекторията ѝ. В резултат на което степента е попаднала в океана.


За сега от SpaceX не съобщават какви са причините за отказа. Степента, която бе използвана за стартът вчера лети за първи път. От компанията планират да я приберат от водата за изследване.

Това е първият неуспех в приземяването на първата степен на Falcon 9 от юни 2015 г. насам.

SpaceX вече направиха 20 успешни старта за годината, всички без един с Falcon 9 (единственият друг старт бе с Falcon Heavy). До края на годината се планира още едно изстрелване. През миналата година бяха реализирани 18 старта.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic достигна до космоса
Следваща публикация
SpaceX успешно използва ракета за трети път
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

Нов успеше тест за New Shepard

Ракетата New Shepard на Blue Origin извърши успешен безпилотен суборбитален полет днес, 13 октомври 2020…

Пореден успешен тест за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши пореден успешен безпилотен суборбитален полет днес, 14…

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…
Меню