NASA натовари Lockheed Martin със създаването на топлинния щит за следващата марсинска мисия

77 прочитания

Лабораторията за реактивно движение (JPL) на NASA натовари Lockheed Martin със задачата да проектира и построи топлинен щит за мисията, която трябва да върне на Земята проби от марсианската почва.

Договорът с Lockheed Martin включва не само работата по щита, но и цялостната капсула, която обхваща апарата при спускането му в марсианската атмосфера. Щитът ще защитава от огромното нагряване, на което тя ще е подложена.

„Щастливи сме да сме отново партньор на JPL, за да проектираме, изградим и тестваме новия топлинен щит за мисия на Марс, като ще отговаряме за това апаратът безопасно да достигне повърхността“, каза Дейвид Бючър, програмен мениджър от страна на Lockheed Martin.

NASA има сериозни планове за това да върне проби от марсианската повърхност в началото на следващото десетилетие. Проектът, който е известен, като Mars Sample Retrieval ще включва спускаем апарат, който трябва да вземе пробите, подготвени от марсохода Perseverance, след което да ги изстреля на марсианска орбита, където те да са поети от апарат на Европейската космическа агенция, който ще ги занесе до Земята. Това трябва да се реализира в началото на следващото десетилетие.

Досега компанията Lockheed Martin е участвала в разработката на 10 топлинни щита за мисии на NASA, включително Perseverance, Stardust и Genesis.

Свързани теми

Предишна публикация
40 години от старта на сателита „България 1300”
Следваща публикация
Милиардерска надпревара за космоса
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

Първи старт за Cargo Dragon

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това…

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Полетът на Союз-33

През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия. Какво се е случило тогава?

Меню