NASA натовари Lockheed Martin със създаването на топлинния щит за следващата марсинска мисия

76 прочитания

Лабораторията за реактивно движение (JPL) на NASA натовари Lockheed Martin със задачата да проектира и построи топлинен щит за мисията, която трябва да върне на Земята проби от марсианската почва.

Договорът с Lockheed Martin включва не само работата по щита, но и цялостната капсула, която обхваща апарата при спускането му в марсианската атмосфера. Щитът ще защитава от огромното нагряване, на което тя ще е подложена.

„Щастливи сме да сме отново партньор на JPL, за да проектираме, изградим и тестваме новия топлинен щит за мисия на Марс, като ще отговаряме за това апаратът безопасно да достигне повърхността“, каза Дейвид Бючър, програмен мениджър от страна на Lockheed Martin.

NASA има сериозни планове за това да върне проби от марсианската повърхност в началото на следващото десетилетие. Проектът, който е известен, като Mars Sample Retrieval ще включва спускаем апарат, който трябва да вземе пробите, подготвени от марсохода Perseverance, след което да ги изстреля на марсианска орбита, където те да са поети от апарат на Европейската космическа агенция, който ще ги занесе до Земята. Това трябва да се реализира в началото на следващото десетилетие.

Досега компанията Lockheed Martin е участвала в разработката на 10 топлинни щита за мисии на NASA, включително Perseverance, Stardust и Genesis.

Свързани теми

Предишна публикация
40 години от старта на сателита „България 1300”
Следваща публикация
Милиардерска надпревара за космоса
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…
Меню