Falcon 9 изведе нов космически телескоп за търсене на екзопланети

22 прочитания

Ракетата носител Falcon 9 успешно изведе на орбита нов космически телескоп TESS на NASA, който е предназначен да търси планети извън Слънчевата система. Изстрелването стана факт вчера, 18 април 2018 г.

Стартът бе изпълнен от площадка 40 на Кейп Канаверал в 18,51 часа местно време (01,51 часа на 19 април българско време). Мисията е на стойност $337 млн. Първата степен на ракетата Falcon 9 успешно се приземи на дистанционно управлявана баржа в Атлантическия океан и ще бъде използвана за повторен старт през лятото.

Изведеният на орбита космически телескоп TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) има маса от 362 kg. Апаратът ще заеме уникална висока елиптична орбита около Земята. Най-близката ѝ точка ще е на 248 km от планетата ни, а най-далечната на 270 000 km. На телескопът ще са необходими 13,7 дни за да измине орбитата си, която е специално създадена за да се минимизират ефектите на Луната и светлината, която отразява върху наблюденията.

TESS разполага с четири 16,8-мегапикселови камери, които ще издирват екзопланети по транзитния метод – тоест, апаратът ще търси спадове в яркостта на звезди, които са причинени от преминаването на планети през дисковете им. Очакванията на NASA, са за откриване на около 20 000 екзопланети в рамките на следващите две години.

TESS ще започне наблюденията си следващата седмица, а телескопът ще може да сканира около 85% от небето. Телескопът е създаден от Orbital ATK.

Това е седмият успешен пуска на Falcon 9 за годината. Следващият старт се планира за 4 май.

Свързани теми

Предишна публикация
Ariane 5 с успешно изстрелване
Следваща публикация
Успешен тест за New Shepard
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

SpaceX успешно използва ракета за трети път

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Меню