Falcon 9 изведе нов космически телескоп за търсене на екзопланети

23 прочитания

Ракетата носител Falcon 9 успешно изведе на орбита нов космически телескоп TESS на NASA, който е предназначен да търси планети извън Слънчевата система. Изстрелването стана факт вчера, 18 април 2018 г.

Стартът бе изпълнен от площадка 40 на Кейп Канаверал в 18,51 часа местно време (01,51 часа на 19 април българско време). Мисията е на стойност $337 млн. Първата степен на ракетата Falcon 9 успешно се приземи на дистанционно управлявана баржа в Атлантическия океан и ще бъде използвана за повторен старт през лятото.

Изведеният на орбита космически телескоп TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) има маса от 362 kg. Апаратът ще заеме уникална висока елиптична орбита около Земята. Най-близката ѝ точка ще е на 248 km от планетата ни, а най-далечната на 270 000 km. На телескопът ще са необходими 13,7 дни за да измине орбитата си, която е специално създадена за да се минимизират ефектите на Луната и светлината, която отразява върху наблюденията.

TESS разполага с четири 16,8-мегапикселови камери, които ще издирват екзопланети по транзитния метод – тоест, апаратът ще търси спадове в яркостта на звезди, които са причинени от преминаването на планети през дисковете им. Очакванията на NASA, са за откриване на около 20 000 екзопланети в рамките на следващите две години.

TESS ще започне наблюденията си следващата седмица, а телескопът ще може да сканира около 85% от небето. Телескопът е създаден от Orbital ATK.

Това е седмият успешен пуска на Falcon 9 за годината. Следващият старт се планира за 4 май.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешен тест за New Shepard
Следваща публикация
Ariane 5 с успешно изстрелване
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

Меню