Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

13 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

По време на визитата си в Съединените щати Цветанов се среща с различни нископоставени чиновници от американската администрация, като от тези срещи се излъчват послания, които след това се разпространяват от пресцентъра на партията му.

На 4 декември Цветанов се е срещнал с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън.

„Двете страни обсъдиха и модернизацията на българската армия, най-вече в сферата на предстоящото закупуване на нови изтребители за българската авиация. Цветанов информира, че в момента тече процедура по уточняване на офертите с тримата участници в търга – F-16, Gripen и Eurfoghter. Решението ще бъде на българския парламент, като най-вероятно ще бъде взето през първата половина на 2019 г.”, се казва в съобщението на ГЕРБ.

Трябва да се отбележи, че решението не е на българския парламент, както се твърди. Според настоящата процедура от Народното събрание ще се иска само да ратифицира междудържавния договор, който се сключи с избрания изпълнител на договора.

Вчера, 6 декември 2018 г., Цветанов е провел среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил.

„В цялостния контекст на събитията в региона е необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати. Именно в този аспект трябва да се разглежда и предстоящата модернизация на българската армия. Цветан Цветанов информира, че в момента България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията. Към момента финалисти са три самолета – F-16, Gripen и Eurofighter, като се очаква българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца. Решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС, предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморският флот.”, пише в съобщението на ГЕРБ.

Интересно е, че ако бъде анализирана точно лексиката на изказването ще видим, че изборът на американски изтребител сякаш е предoпределен. Първо се говори за „необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати”, а след това се казва, че решението за нов изтребител ще „бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства”.

Не е ясно от къде Цветанов е сигурен, че изборът на нов изтребител ще стане бързо, след като той в момента не е в ръцете на парламента, а в зоната на отговорност на експертната и военно-политическата групи, които разглеждат постъпилите оферти. След това решението трябва да мине през Министерски съвет, последвано от преговори с победителя, сключване на договор и чак тогава ратификация от парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде още почти 59 млн. лева за ВВС
Следваща публикация
Донорска задача с C-27J от състава на ВВС
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Меню