Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

12 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

По време на визитата си в Съединените щати Цветанов се среща с различни нископоставени чиновници от американската администрация, като от тези срещи се излъчват послания, които след това се разпространяват от пресцентъра на партията му.

На 4 декември Цветанов се е срещнал с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън.

„Двете страни обсъдиха и модернизацията на българската армия, най-вече в сферата на предстоящото закупуване на нови изтребители за българската авиация. Цветанов информира, че в момента тече процедура по уточняване на офертите с тримата участници в търга – F-16, Gripen и Eurfoghter. Решението ще бъде на българския парламент, като най-вероятно ще бъде взето през първата половина на 2019 г.”, се казва в съобщението на ГЕРБ.

Трябва да се отбележи, че решението не е на българския парламент, както се твърди. Според настоящата процедура от Народното събрание ще се иска само да ратифицира междудържавния договор, който се сключи с избрания изпълнител на договора.

Вчера, 6 декември 2018 г., Цветанов е провел среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил.

„В цялостния контекст на събитията в региона е необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати. Именно в този аспект трябва да се разглежда и предстоящата модернизация на българската армия. Цветан Цветанов информира, че в момента България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията. Към момента финалисти са три самолета – F-16, Gripen и Eurofighter, като се очаква българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца. Решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС, предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморският флот.”, пише в съобщението на ГЕРБ.

Интересно е, че ако бъде анализирана точно лексиката на изказването ще видим, че изборът на американски изтребител сякаш е предoпределен. Първо се говори за „необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати”, а след това се казва, че решението за нов изтребител ще „бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства”.

Не е ясно от къде Цветанов е сигурен, че изборът на нов изтребител ще стане бързо, след като той в момента не е в ръцете на парламента, а в зоната на отговорност на експертната и военно-политическата групи, които разглеждат постъпилите оферти. След това решението трябва да мине през Министерски съвет, последвано от преговори с победителя, сключване на договор и чак тогава ратификация от парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде още почти 59 млн. лева за ВВС
Следваща публикация
Донорска задача с C-27J от състава на ВВС
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

Меню