Ресорните комисии в НС очаквано подкрепиха преговорите за F-16

17 прочитания

Очаквано, ресорните комисии по отбрана и финанси подкрепиха правителственото предложение за стартиране на преговори със САЩ за покупка на изтребители F-16. Това стана днес, 15 януари 2019 г.

Заседанията на комисиите по отбрана и финанси бяха закрити, поради боравенето с класифицирана информация, което не позволи да бъдат разбрани аргументите „за” и „против”, които депутатите са изказали по време на заседанията. Комисията по отбрана работи почти три часа, като на заседанието присъстваха представители на МО и ВВС.

След заседанието на комисията по отбрана стана ясно, че „против” са гласували само представителите на БСП и „Воля”. В коалицията „Обединени патриоти” има разнобой по отношение на проекта за нов изтребител, но в комисията по отбрана има само представители на ВМРО, която е и партията на военния министър и неговите депутати са го подкрепили.

Депутатът от БСП Славчо Велков се опита да отложи заседанието на комисията по отбрана и да го направи открито, но предложението му бе отхвърлено. Той също така се оплака, че на депутатите не е представена цялата документация около правителственото решение, включително и докладите на работните комисии.

След заседанието военният министър Красимир Каракачанов и депутатът Велков влязоха в задочен спор около стойността на американската оферта за F-16 в момента. Според Велков, крайната сума, която България ще плати за проекта щяла да достигне 2,4 – 2,5 млрд. лева с ДДС, докато според Каракачанов американската оферта в момента била с по-малко от 300 млн. над бюджета.

Очаква се още утре (16 януари) правителственото предложение да бъде гласувано в пленарната зала на Народното събрание. Не е известно дали заседанието ще бъде открито или закрито.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО имат достатъчно депутати да прекарат решението и през пленарна зала, дори и всички депутати на БСП, НФСБ, „Атака” и „Воля” да гласуват против.

Министър Каракачанов заяви, че очаква да има подписан договор в рамките на следващите три – четири месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Безмер с 500 полета през 2018 г.
Следваща публикация
Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню