Ресорните комисии в НС очаквано подкрепиха преговорите за F-16

15 прочитания

Очаквано, ресорните комисии по отбрана и финанси подкрепиха правителственото предложение за стартиране на преговори със САЩ за покупка на изтребители F-16. Това стана днес, 15 януари 2019 г.

Заседанията на комисиите по отбрана и финанси бяха закрити, поради боравенето с класифицирана информация, което не позволи да бъдат разбрани аргументите „за” и „против”, които депутатите са изказали по време на заседанията. Комисията по отбрана работи почти три часа, като на заседанието присъстваха представители на МО и ВВС.

След заседанието на комисията по отбрана стана ясно, че „против” са гласували само представителите на БСП и „Воля”. В коалицията „Обединени патриоти” има разнобой по отношение на проекта за нов изтребител, но в комисията по отбрана има само представители на ВМРО, която е и партията на военния министър и неговите депутати са го подкрепили.

Депутатът от БСП Славчо Велков се опита да отложи заседанието на комисията по отбрана и да го направи открито, но предложението му бе отхвърлено. Той също така се оплака, че на депутатите не е представена цялата документация около правителственото решение, включително и докладите на работните комисии.

След заседанието военният министър Красимир Каракачанов и депутатът Велков влязоха в задочен спор около стойността на американската оферта за F-16 в момента. Според Велков, крайната сума, която България ще плати за проекта щяла да достигне 2,4 – 2,5 млрд. лева с ДДС, докато според Каракачанов американската оферта в момента била с по-малко от 300 млн. над бюджета.

Очаква се още утре (16 януари) правителственото предложение да бъде гласувано в пленарната зала на Народното събрание. Не е известно дали заседанието ще бъде открито или закрито.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО имат достатъчно депутати да прекарат решението и през пленарна зала, дори и всички депутати на БСП, НФСБ, „Атака” и „Воля” да гласуват против.

Министър Каракачанов заяви, че очаква да има подписан договор в рамките на следващите три – четири месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Безмер с 500 полета през 2018 г.
Следваща публикация
Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Марешки е против превъоръжаването

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват

Офертите за нов боен самолет за българските ВВС са били оценени, но резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия няма да се съобщават. В същото време е била назначена и политико-военната група, която ще довърши процеса. Информацията бе потвърдена за АЕРО от МО.

Меню