Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

68 прочитания

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

„Ще запомним 2018 г. с изключително високата динамика и критично натоварване на личния състав. Година, в която ние за пореден път доказахме своята решимост и възможности за осъществяване активен контрол и охрана на българското въздушно пространство, да изпълняваме презгранични операции, да участваме успешно в национални и международни учения“, бяха встъпителните думи на командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров пред офицерите, главните сержанти и офицерски кандидати от авиобазата.

Първоизточникът на всички трудности и предизвикателства, пред които личният състав от базата бе изправен през 2018 г., командирът нарече „ограничено ресурсно осигуряване“ и поясни, че това включва неритмичната доставка на консумативи, горива, масла, специални течности и недостигът на резервни части, от които следват силно ограничените възможности за провеждане на ритмична и пълноценна летателна дейност.

„Резултатът бе логичен – малък нальот, с който е трудно постижимо да се подготвят млади летци на МиГ-29 и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство“, смята командирът на авиобазата.

Успешното изпълнение на задачите се постигна чрез приоритизиране и гъвкавост в планирането на подготовката, удължаване на ресурса на авиационната техника и най-вече чрез пълната мобилизация на знанията, уменията, опита и усърдието на личния състав от всички направления и категории за тяхното преодоляване, допълни командирът.

За първи път от последните няколко години бе спряна тенденцията за намаляване на нальота на летателния състав, като в изпълнението на летателните задачи по бойно използване са участвали максимален брой млади летци. Положителен е и фактът, че въпреки ограничаващите фактори, има и ръст в повишаването на класната квалификация на летателен състав.
Изминалата година беше белязана и с домакинството на базата на две събития на високо ниво – Военния комитет на ЕС през април и Комитета по политика и сигурност на ЕС през юни наблюдаваха демонстрация на способности на Военновъздушните сили. Тази задача Авиобаза Граф Игнатиево изпълни на високо организационно ниво.

През годината, инженерно-техническият състав положи всички усилия за осигуряване изпълнението на план-графика за летателна подготовка и бойното дежурство с изправна АТ.

„Дейността в това направление се характеризираше с мотивация и професионализъм в действията във всички инженерно-технически формирования“, категоричен бе командирът.

В направление на комуникационното и информационно осигуряване имаше положителна промяна, свързана с придобиването на нова навигационна техника. В сферата на развитие на логистично осигуряване, авиобаза Граф Игнатиево придоби през тази година нова самолето-обслужваща и летищна техника за нуждите на Военновъздушните сили по програмата за чуждестранно финансиране от правителството на САЩ.

„Ръст в подготовката на висока лична цена – работа в извънслужебно време по авиационната техника, бойни дежурства, нисък нальот при несъпоставимо сериозни задачи и изисквания, липса на време за отпуски и компенсации!“, бе категоричен командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Стойков.

Той каза, че трябва да се търсят нови стимули за задържане и мотивиране на състава, както и промяна в условията за водене на летателна подготовка, за да се осигури приемственост в обучението на летателен състав. Генерал-майор Цанко Стойков поясни, че решението му курсът за интензивна летателна подготовка през тази година да се води изцяло в авиобаза Граф Игнатиево е продиктувано от желанието му да облекчи натоварването на инструкторския и обучаем летателен състав, което обаче ще изисква повече усилия за поддържане и обслужване на техниката от инженерно-техническия състав.

„Ценя и приветствам амбициите на всеки млад летец за професионално развитие и изграждане чрез приучването му на боен самолет, но практически това е трудно постижимо при настоящите условия. Командването на ВВС и на базата не спира да полага усилия за разширяване на кръга от подготвени летци за включване в курсове за приучване на МиГ-29 и Су-25“, казва още командирът на ВВС.

Командирът на Военновъздушните сили обърна и сериозно внимание и на езиковата подготовка на състава във връзка с проектът за превъоръжаване и последващите нужди от обучение и усвояване на новата материална част от състава от базата. Той благодари на командването и личния състав за приноса им в ефективното изпълнението на всички основни и допълнителни задачи през изминалата година и пожела:

„УСПЕХ! Дръжте високо летвата, защото вие сте еталон!“

Свързани теми

Предишна публикация
Ресорните комисии в НС очаквано подкрепиха преговорите за F-16
Следваща публикация
ДПС решават във вторник за преговорите за F-16
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Приключи съвместния „ер полисинг” с италианските ВВС

С церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан днес, 31 октомври 2017 г., краят на съвместната охрана на въздушното пространство от българските и италиански Военновъздушни сили. Това съобщават от ВВС.

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Меню