NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

586 прочитания

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

В изявление, което NASA публикува на 6 февруари 2019 г., се казва че първият безпилотен космически полет на Crew Dragon ще стане факт не по-рано от 2 март 2019 г. Датата се променя вече няколко пъти, като например през август миналата година се планираше полета да се осъществи през ноември.

Първият старт на Crew Dragon с екипаж на борда се планира за най-рано юли.

Първият безпилотен старт на CST-100 Starliner се планира за март, а първият старт с екипаж трябва да стане през август или след това.

Според NASA отлагането се дължи на необходимост от допълнителни тестове, потвърждаване на изпитанията и извършване на всички необходими прегледи и ревюта, преди полета. В изявлението не се казва, че има някакви конкретни технически трудности.

Закъсненията, които CST-100 Starliner и Crew Dragon инкасират вече гонят една година.

NASA обаче се надява, че поне един от двата космически кораба да е готов за редовни полети до края на 2019 г.

CST-100 и Crew Dragon се създават в рамките на програмата на NASA – Commercial Crew Development (CCDev), която предвижда разработката на космически кораби за транспорт на персонал до космически станции летящи на околоземна орбита. Първоначално полетите ще са до МКС, но в последствие може да се лети и до други евентуални инсталации.

След спирането на полетите с Космическата совалка през август 2011 г., NASA загуби възможността самостоятелно да изстрелва астронавти на орбита. Оттогава, се използват услугите на руските космически кораби Союз.

Свързани теми

Предишна публикация
Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още
Следваща публикация
Virgin Galactic достигна до космоса
586 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Меню