МО иска да ремонтира два L-39

1K прочитания

Министерство на отбраната стартира вчера, 18 февруари 2019 г., обществена поръчка за ремонт на два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA. Очакваната стойност на поръчката е малко над 8,33 млн. лева без ДДС.

МО цели сключване на рамково споразумение за ремонт на два L-39ZA, с бордни номера съответно 207 и 211. Краен срок за подаване на документи е 12 април 2019 г.

В капитално-възстановителния ремонт на двата самолета трябва да влизат следните услуги – основен ремонт на самолета и оборудването от комплектацията му, увеличаване на общия технически ресурс, замяна на оборудване, което не подлежи на ремонт или замяна с еквивалентно такова, изпълнение на бюлетини на производителя и обучение на личен състав от ВВС.

След ремонта, самолетите трябва да имат междуремонтен ресурс от 7,5 години или 1500 часа. Освен това от самолетите се сваля част от остарялото оборудване и се замества с модерно такова, като например навигационната система РСБН-5С се подменя с модерна такава GPS/VOR/DME/ILS/XPDR, подмяна на радиостанцията, подмяна на САРПП-12 с модерно устройство за записване на полетните данни, поставяне на транспондер с Mod S и система за опознаване и други.

Работата по обществената поръчка трябва да се извършва по актуална заводска документация на производителя/конструктора или от организация оторизирана/сертифицирана/лицензирана от оригиналния производител/конструктор, при изпълнение на всички задължителни бюлетини.

През миналата година МО сключи договор с българската компания „Йотов и син” за поддръжка на българските L-39. Той е на стойност 16 867 971,56 лв. без ДДС, а реален изпълнител ще е украинската държавна фирма „Одески авиационеи завод”.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия
Следваща публикация
Безмер с нов командир
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

Меню