Хърватия пак получи оферти за нов изтребител

488 прочитания

Хърватското правителство получи днес, 9 септември 2020 г., четири оферти за придобиването на 12 многоцелеви изтребителя. Те идват от САЩ, Франция, Израел и Швеция.

През януари 2020 г. страната пусна запитвания за получаване на обвързваща оферта до седем държави – САЩ, Франция, Израел, Швеция, Италия, Норвегия и Гърция, като се търсеха употребявани и новопроизведени изтребители.

Първоначалният срок за подаване на офертите бе май 2020 г., но през април хърватското правителство обяви, че за момента спира процеса, поради несигурността около световната икономика, на фона на пандемията от COVID-19. Освен това се чакаха парламентарните избори в страната, които се проведоха на 5 юли.

Изненадващо, изборите бяха спечелени от дясно-центристката Hrvatska demokratska zajednica, която управляваше и преди, което позволи на дотогавашния премиер Андрей Пленкович да състави нов кабинет. Междувременно стана ясно, че обявеното през април спиране на процедурата, всъщност е било отлагане на срока за подаване на оферти за началото на септември.

Получените сега оферти са за два употребявани и два новопроизведени изтребителя. Израел участва с употребявани F-16C/D Barak, а Франция с употребявани Rafale. САЩ предлагат нови F-16 Block 70, а Швеция нови Gripen C/D.

Според хърватското МО, Норвегия е отказала да участва, защото няма възможност да отговори на изискванията на конкурса, а Гърция и Италия са заявили, че не могат да се вместят в зададените срокове.

Около хърватския процес има много неясноти, основно свързани с финансовия аспект на конкурса. В предишния търг, който завърши с фиаско в началото на 2019 г., полуофициално се знаеше, че Хърватия смята да вложи до €1 млрд. в придобиването на 12 многоцелеви изтребителя.

Председателят на междуведомствената комисия, която ще оценява офертите, Звонемир Петешич е заявил, че в момента няма как да се говори за стойност на проекта, тъй като няма яснота, какво се съдържа в офертите – и като обща цена, и като условия за плащане.

Началникът на отбраната на Хърватия адмирал Роберт Храни е казал, че страната му е поискала цялостни оферти от всички участници – не само самите самолети, но и пакет въоръжение, обучение, самолетообслужваща техника, резервни части и логистика, както и наземната инфраструктура.

Една от основните хърватски надежди е новият самолет да бъде доставен преди края на 2023 г., когато се очаква да изтече техническия ресурс на наличните хърватски изтребители МиГ-21 (на снимката). Звонемир Петешич е казал, че има възможност да има нови изтребители най-късно през 2024 г., а ако ситуацията го наложи, може да се отиде към това, хърватското въздушно пространство да се охранява от друга НАТО-вска държава.

Планира се Междуведомствената група да приключи работата си на 12 декември. Тогава ще бъде готова тяхната оценка на наличните оферти, която ще бъде предоставена на правителството и парламента на страната, от които се очаква взимането на политическо решение.

Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.

Въпреки, че Израел отново подаде оферта, не е ясно дали този път САЩ ще дадат разрешение за реекспорт, особено, когато те самите са в процедурата и то с новопроизведени самолети. Очаква се САЩ да бъдат фаворитизирани на чисто политическа основа, но въпросителните около финансовите условия на офертата им остават. Предвид лошите перспективи пред хърватската икономика, това може да е сериозна спънка.

Офертата за употребявани Rafale е изненадваща, но в последните седмици става ясно, че Франция ще опита да засили позициите си сред някои европейски страни, като им предоставя употребявана военна техника на ниски цени, а френската индустрия ще се натоварва с нови поръчки, за подмяна на пласираната техника. Очаква се шведската оферта за нови Gripen C/D да бъде изгодна от техническо и икономическо естество, но да страда от слаба политическа подкрепа.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът ще изправи човек срещу изкуствен интелект в реален въздушен бой
Следваща публикация
Мистериозно видео с катапултирал се рускоезичен пилот в пустинята
488 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet

Кувейтското правителство е информирало САЩ, че има готовност да финализира сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornets. Това съобщава местният вестник Al Rai.

Пакистан гледа към J-31

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът…

J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай

Изпитателен изтребител J-10 снабден с двигател с управляем вектор на тягата ще бъде показан в рамките на китайското аерокосмическо изложение, което ще се проведе следващата седмица в Джухай.

Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител

Очаквано, Комисията по отбрана в Народното събрание, даде зелена светлина на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана на извънредно заседание, което се проведе днес, 5 юни 2018 г.

Меню