Boeing 737 Max катастрофира в Етиопия

795 прочитания

Boeing 737 Max 8 на етиопската авиокомпания Ethiopian Airlines катастрофира малко след излитане. Няма оцелели сред намиращите се на борда му 157 души. Това е станало днес, 10 март 2019 г.

Катастрофиралият Boeing 737 е извършвал полет ET-302 от етиопската столица Адис Абеба до столицата на Кения Найроби. На борда му са се намирали 149 пасажери и осемчленен екипаж.

Самолетът е излетял от международното летище на Адис Абеба в 08,38 часа местно време. Контакт с машината е загубен само шест минути по-късно. Самолетът се е разбил на около 62 km югоизточно от летището, от което е излетял.

Етиопските власти съобщиха, че няма оцелели от катастрофата. Кадри от мястото на сблъсъка показват кратер и множество малки останки от авариралият Boeing 737, което навежда на мисълта, че машината се е врязала в земята с голяма скорост.

Изпълнителният директор на Ethiopian Airlines Теуолде Гебремариам е заявил, че малко след излитането командирът на полета е поискал да се върне на летището, поради проблеми на борда. Естеството на проблемите не са споменати.

От Ethiopian Airlines са съобщили още, че командирът на полета е имал 8000 часа във въздуха и е бил в авиокомпанията от почти девет години. Вторият пилот е бил обучаващ се с 200 часа нальот.

Катастрофиралият самолет е бил чисто нов. Той е бил с етиопска регистрация ET-AVJ (MSN 7243), произведен през октомври 2018 г. и в експлоатация от 15 ноември същата година. По данни на Ethiopian Airlines машината е била натрупала едва 1200 часа от началото на експлоатацията си.

Това е втората катастрофа с последното поколение на 737 – Max. На 29 октомври 2018 г. малко след излитане от Джакарта катастрофира Boeing 737 Max 8 на индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air. При инцидента загинаха всички 189 души на борда му. Първоначалния доклад за причините за инцидента сочи вероятна комбинация от причини – проблемна работа на сензорите за скорост и ъгъл на атака, както и непознаване от страна на екипажа нови режими поставени в системата за управление на поколението Max. Окончателният доклад се чака през септември тази година.

Поколението Max влезе в търговска експлоатация през май 2017 г. До края на януари 2019 г. на крайните клиенти са доставени 350 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия
Следваща публикация
САЩ искат да знаят дали Пакистан е използвал F-16 срещу Индия
795 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Омагьосаният кръг

Има една мъдрост без ясен автор, която гласи – „Каквото и да ти разправят, знай…

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Меню