Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

900 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

„Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а в случая, при колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност:
Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционални способности на самолета?
Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява?
Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура?
Кога ще закупим следващите осем самолета?
Кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна готовност?
Кога, как и колко ще платим за всичко това?”, пита президентът Радев.

Вчера той наложи вето върху ратификацията на четирите договора с които се купуват осем F-16 Block 70 на стойност $1,256 млрд. Днес Радев обясни това си решение с факта, че сделката не отчита интересите на българските граждани и суверенитетът на България.

„Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на:
Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане;
Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години;
Орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности;
Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси;
Промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги;
Неустойки на неизпълнение”, разясни още президентът.

Радев акцентира на поемането на неясни, но значителни финансови ангажименти, които натоварват бюджета и липсата на яснота дали това ще са всички разходи по програмата.

„Държа да подчертая – не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на Българските военновъздушни сили и нашата евроатлантическа принадлежност.”, казва още Радев.844

В последните месеци активно се пласира тезата, че само F-16 може да гарантира интеграция в НАТО и стратегическо партньорство със Съединените щати.

„Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на Въоръжените сили, не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор”, казва в заключение Радев.

По-рано днес, Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли президентското вето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Очаква се петък ветото да бъде отхвърлено и в пленарна зала.

Свързани теми

Предишна публикация
Управляващите отговориха на Радев за F-16
Следваща публикация
Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16
900 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Хърватска избра употребявани израелски F-16

Съветът по отбрана на Хърватска взе решение, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е най-добра, с което формално приключи процеса по избор на нов изтребител за страната.

Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Меню