Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

899 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

„Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а в случая, при колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност:
Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционални способности на самолета?
Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява?
Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура?
Кога ще закупим следващите осем самолета?
Кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна готовност?
Кога, как и колко ще платим за всичко това?”, пита президентът Радев.

Вчера той наложи вето върху ратификацията на четирите договора с които се купуват осем F-16 Block 70 на стойност $1,256 млрд. Днес Радев обясни това си решение с факта, че сделката не отчита интересите на българските граждани и суверенитетът на България.

„Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на:
Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане;
Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години;
Орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности;
Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси;
Промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги;
Неустойки на неизпълнение”, разясни още президентът.

Радев акцентира на поемането на неясни, но значителни финансови ангажименти, които натоварват бюджета и липсата на яснота дали това ще са всички разходи по програмата.

„Държа да подчертая – не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на Българските военновъздушни сили и нашата евроатлантическа принадлежност.”, казва още Радев.844

В последните месеци активно се пласира тезата, че само F-16 може да гарантира интеграция в НАТО и стратегическо партньорство със Съединените щати.

„Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на Въоръжените сили, не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор”, казва в заключение Радев.

По-рано днес, Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли президентското вето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Очаква се петък ветото да бъде отхвърлено и в пленарна зала.

Свързани теми

Предишна публикация
Управляващите отговориха на Радев за F-16
Следваща публикация
Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16
899 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Меню