NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

115 прочитания

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Апаратът CST-100 Starliner на Boeing ще излети за първи път с трима души на борда си. Двама от астронавтите ще са от NASA – Ерик Бо, който има три космически мисии зад гърба си и Никол Ман, която няма полети в космоса. Към тях ще се присъедини Крис Фергюсън, който в момента е служител на Boeing, имащ три мисии в космоса от времето, когато е бил част от NASA.

Crew Dragon на SpaceX ще излети за първи път с двама астронавти на борда си – Боб Бенкен, ветеран с три мисии в космоса и Дъг Хърли, който също има три космически полета.

Тестовите полети и на двата космически апарата ще са свързани със скачване с Международната космическа станция.

След тестовия полет ще последват регулярни задачи с двата космически апарата. NASA обяви и екипажите за тях. Първият регулярен полет с CST-100 ще стане със Съни Уилямс и Джош Касада, а този с Crew Dragon ще се осъществи с Майк Хопкисн и Виктор Гловър.

От NASA все още не са обявили кои ще са командирите при всеки от полетите.

CST-100 и Crew Dragon се създават в рамките на програмата на NASA – Commercial Crew Development (CCDev), която предвижда разработката на космически кораби за транспорт на персонал до космически станции летящи на околоземна орбита. Първоначално полетите ще са до МКС, но в последствие може да се лети и до други евентуални инсталации.

След спирането на полетите с Космическата совалка през август 2011 г., NASA загуби възможността самостоятелно да изстрелва астронавти на орбита. Оттогава, се използват услугите на руските космически кораби Союз.

В четвъртък, 2 август, с много по-малко фанфари, от NASA обявиха, че, и CST-100, и Crew Dragon ще се забавят с първите си полети на орбита.

Според първоначалния график, първият безпилотен полет на Crew Dragon трябваше да стане през август 2018 г., но сега това ще се случи през ноември 2018 г. Първият изпитателен полет с астронавти на борда ще стане през април 2019 г., а не през януари 2019 г., както се планираше до сега.

Графикът при CST-100 е по-неясен. Според него, първият изпитателен безпилотен полет ще стане факт в края на 2018 или началото на 2019 г., а първият полет с астронавти на борда ще се проведе в средата на 2019 г. Според досегашния график, полетът с астронавти трябваше да се случи в края на тази или началото на следващата година.

Известно е, че при апарата на Boeing има проблеми в работата на бордния ракетен двигател. Проблемите са се появили при изпитания проведени през тази година и са свързани с течове на гориво. Не е известно какво причинява забавянето в старта на Crew Dragon.

NASA има договор с Роскосмос за полети със Союз до ноември 2019 г. и агенцията се надява до тогава поне единия космически апарат да бъде сертифициран за полети до МКС. До момента NASA са вложили $8,3 млрд. в програмата CCDev.

CTS-100 ще се изстрелва Atlas V, но ще бъде съвместим и с други американски ракети-носители, като Delta IV и Falcon 9. При изстрелване апаратът ще тежи 13 тона и ще може да превозва до седем астронавта.

Crew Dragon ще се извежда на орбита от Falcon 9 и също ще има максимален капацитет от седем астронавта.

CST-100 Starliner (вляво) и Crew Dragon (вдясно)

 

Свързани теми

Предишна публикация
Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи
Следваща публикация
Blue Origin проведе успешен тест на аварийната система на своята капсула
115 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Boeing и Embraer преговарят за сливане

Американският самолетостроител Boeing води преговори с бразилската компания Embraer за евентуално сливане. Това потвърдиха от двете компании, след като по-рано Wall Street Journal съобщи за разговорите между двата гиганта.

Меню