Стартира производството на T-7A

213 прочитания

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от компанията вчера, 23 февруари 2021 г.

Очаква се първият предсериен T-7A да бъде изкаран тържествено от халето за крайно сглобяване на Boeing в Сейт Луис в края на 2021 или началото на 2022 г. Предсерийните машини ще бъдат използвани за оперативни изпитания от ВВС на САЩ.

В същото време е почти готов самолетът, който ще се използва за наземни якостни изпитания.

Планът предвижда първите серийни машини да бъдат доставени в строевите части през 2023 г. и да достигнат първоначално ниво на оперативна готовност на следващата година.

Междувременно, Boeing използва двата прототипа на T-7, които са собственост на компанията, за изпитания.

T-7 е съвместна разработка между Boeing и Saab, като шведската компания ще произвежда задната част на фюзелажа в завод в САЩ. При предсерийните машини, тези части се сглобяват в Швеция и превозват до САЩ.

Проектът бе избран през септември 2018 г. за да изпълни ролята на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение за ВВС на САЩ. Конкуренти бяха Lockheed Martin/KAI със своя T-50A (вариация на учебно-бойния FA-50, който пък се базира на KAI T-50) и Leonardo с T-100 (вариация на M-346).

ВВС на САЩ ще поръчат 351 броя T-7A, плюс 46 наземни тренажора. Общата стойност на програмата ще е $9,2 млрд. Boeing, обаче смятат, че ще пласират 2600 броя от типа, като самолетът ще се използва не само за учебна роля, но и като лек изтребител.

В момента Boeing разговарят с ВМС на САЩ за евентуалното заместване на T-45 Goshawk, които се използват за обучение на флотските авиатори. В експлоатация са около 200 броя. Там, обаче вероятно ще се касае за конкурсна процедура. Заместникът трябва да бъде приет на въоръжение до 2028 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция показа безпилотен щурмови вертолет
Следваща публикация
Русия предлага МиГ-35 на Аржентина
213 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ чертаят план за пенсионирането на B-1 и B-2 след влизането на B-21

ВВС на САЩ планират да пенсионират стратегическите бомбардировачи B-1B и B-2A паралелно с приемането на въоръжение на новия B-21 и в същото време ще заложат на B-52H да остане на служба до около 2050 г. Това съобщава Air Force Magazine, позовавайки се на източници запознати с плановете.

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

Меню