Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

148 прочитания

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе изводът на бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево, за изминалата година. Анализът бе проведен днес, 17 януари 2022 г., съобщават от ВВС.

„През настоящата година ще започне същинският процес на целево адаптиране на летище Граф Игнатиево за експлоатацията на новия многоцелеви самолет F-16“, каза командирът  на базата по отношение на тенденциите и насоките за развитие през настоящата 2022 г.

На годишния анализ на подготовката на личния състав от базата присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и началникът на щаба на Военновъздушните сили полковник Димитър Георгиев. Мероприятието се проведе пред ограничен състав от офицери и главни сержанти във връзка с мерките за защита в условия на епидемиологична обстановка в страната.

Бригаден генерал Николай Русев представи резултатите от цялостната дейност през изминалата година като отбеляза:

„Командването и съставът на авиобазата доказаха отново своята решимост, твърдост и възможности да осъществяваме активен контрол и охрана на българското въздушно пространство, да участваме в национални и международни тренировки и да изпълняваме презгранични операции“.

Въпреки всичко, от обективната оценка на летателната подготовка през изминалата година става ясно, че се запазва устойчива тенденцията за намаляване на количеството нальот през последните години.

„Нальотът, изпълнен от пилотите на L-39ZA, смекчава тревожната тенденция, но не би могъл да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29“, каза командирът и допълни, че въпреки мотивацията и денонощния труд на инженерно-техническия състав, разпределен по групи за незабавно отстраняване на възникващи откази и неизправности, базата не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет.

Бригаден генерал Русев бе категоричен, че непрекъснатото дежурство по мисията „ер полисинг“ винаги е било и ще бъде основен приоритет за базата. За надеждното осигуряване на националната ни мисия и тази година е извършено оптимално планиране и разходване на разполагаемите ресурси. Отново се отчита максимално натоварване на летателния състав, ангажиран с изпълнение на мисията поради недостигът на подготвени пилоти.

В съвместните двустранни и международни тренировки през изминалата година е осигурено участието на максимален брой летци с цел поддържане и усъвършенстване на летателните умения. Въпреки това се отчита силно ограничение на възможностите за водене на пълноценна бойна подготовка.

Според командира през настоящата година приоритет ще бъде приучването на нови летци на МиГ-29 и увеличаване на броя на млад инструкторски състав за осигуряване на приемственост. Командирът поясни, че „за да прекъсне тенденцията на намаляващия с години нальот, който ощетява бойната подготовка на пилотите, трябва да се преодолее недостигът на авиационен ресурс и да се осигури необходимия минимум от 1000 часа годишен нальот на изтребителите“.

В този смисъл бригаден генерал Русев изтъкна, че професионализмът и голямата натовареност на инженерно-техническия състав са били в основата на преодоляване на негативните фактори в авиационното осигуряване и благодарение на капацитета и волята на състава е осъществена максимално ефективна летателна подготовка.

Безопасността на полетите бе другият основен приоритет в летателната подготовка, според анализа.

„Изпратихме тежка и трудна година за всички ни. Загубихме един способен летец – подполковник Валентин Терзиев, а това повярвайте е най-трудното преживяване и изпитание за всеки командир“, сподели бригаден генерал Русев.

Той обърна внимание, че е направен сериозен анализ на всички възможни предпоставки за възникване на инциденти и произшествия, разработени са още по-стриктни мерки, чието прилагане ще цели максимално минимизиране на рисковете, своевременно прогнозиране и разкриване на опасните фактори.

„Рискът обаче е неизбежна част от нашата професия, независимо от всичко, което правим! Било е преди и за жалост се случи и сега! В тази професия сигурност няма и ние най-добре го осъзнаваме!“, каза командирът.

По отношение на кадровото изграждане на базата, анализът на данните показва, че е частично преодоляна негативната тенденция за намаляване на личен състав по категории. Акцентът през настоящата година според бригаден генерал Русев следва да бъде върху професионалната подготовка и развитие на индивидуалните способности във всяко направление на дейността с оглед предстоящото придобиване на нова авиационна техника.

Генерал-майор Димитър Петров благодари на целия личен състав за усърдието в работата през изминалата година. Той подчерта, че задачите се решават, целите се постигат и напредък има, когато екипът на базата е мотивиран, всеотдаен, високо подготвен и единен в усилията си. Според командира на ВВС хората-специалисти са основният и безценен ресурс на авиобазата. Генерал-майор Петров очерта още новите и приоритетни задачи през тази година. Една от тях е пребазиране и летателна дейност на друго летище във връзка с инфраструктурното развитие и модернизация на авиобазата. Освен това, през годината българските екипажи ще изпълняват съвместни задачи по „ер полисинг“ с партньорски формирования от НАТО и ще продължат да участват в национални и международни летателни тренировки и учения. Командирът на ВВС пожела на всички здраве, безаварийни полети и успехи през настоящата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Анализ за 2021 г. в 24-та авиобаза
Следваща публикация
Министър Янев: Ще има още F-16, но не е ясно кога
148 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на барутни заряди и пиротехнически изделия за авиационна техника. Стойността на договора ще достигне 500 000 лв. без ДДС.

Меню