Швеция е дала оферта за 10 изтребителя в рамките на бюджета ни

54 прочитания

Шведското правителство е предложило 10 броя Gripen C/D в рамките на българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това е станало днес, 14 декември 2018 г.

„В петък, 14 декeмври 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за осем. Това значително ще подобри оперативните способности на българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора“, заявява Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в държавната Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Шведското изявление идва няколко часа след като премиерът Борисов заяви от Брюксел, че според него F-16 е най-добрият изтребител от всички, които ни се предлагат. Той се опита да си „измие ръцете“, като каза, че така му били казали пилоти и че той по принцип не иска да се меси в процеса, въпреки че фактическото решение, пряко или косвено, зависи от него.

Припомняме, че Швеция в началото на октомври обяви основните параметри на своята оферта – осем броя Gripen C/D от стандарта MS20 с новите радари PS-05/A Mk. 4 под българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Шведската страна гарантираше, че първите четири самолета ще се доставят 21 месеца след подписването на договора, а мисията „ер полисинг“ ще бъде поета от Gripen три месеца по-късно. Тогава бе съобщено и че останалите четири изтребителя ще бъдат получени на 30-тия месец от подписването на сделката.

Още преди Швеция да даде своята оферта имаше очаквания, че тя може да включва повече изтребители в рамките на бюджета. Това не бе направено първоначално, но става факт днес, в рамките на подобряването на офертата на шведската страна.

Не е ясно как ще бъде оценена офертата от експертната комисия и дали предлагането на два допълнителни изтребителя ще бъде от решаващо значение, когато премиерът Борисов вече посочи своя фаворит. Възникват и въпроси свързани с това, дали Швеция орязва нещо от офертата си за да може да вкара още два самолета или е имало достатъчно финансов буфер в нея за да се предложат те, без да бъде правено компромис с друго, например обучението, наземната инфраструктура и други подобни.

По-рано днес, „Дневник“ цитира Джим Робинсън, мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, който заяви, че е било предоставено подобрено предложение на България, което включвало намаляване на цената и скъсяване на сроковете на доставка. Компанията беше признала, че няма да може да достави първите изтребители  в рамките на 24 месеца от подписване на сделката и бе неофициално известно, че офертата е значително над българския бюджет. За момента не е ясно колко е намаляването на цената и как това се отразява на предлаганото от американската страна – дали няма да се жертват стоки и услуги в името на намаляване на цената.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария купува 16 броя въоръжени H225M
Следваща публикация
Премиерът Борисов: F-16 е по-добър
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню