Тестовете на Starliner се отлагат с няколко месеца

581 прочитания

Изпитателните полети на космическия кораб Boeing CST-100 Starliner се отлагат с няколко месеца. Това съобщиха от NASA днес, 3 април 2019 г.

От NASA съобщават, че първият безпилотен старт на Starliner се планира за август 2019 г. До сега това се планираше да стане през април. Като причина за това се посочват ограничените свободни дати, в които ще може да бъде изстрелян космическия кораб през април и май, което може да доведе до ненужно напрежение.

Освен това през юни от стартовата площадка, от където трябва да се изстреля Starliner, се планира старт на военен комуникационен сателит. Поради всичко това е било решено, че е най-добре безпилотния старт да стане факт през август. Не се съобщава официално за наличието на технически проблеми около космическия кораб.

Отлагането на безпилотния полет отлага и първият тестов полет с екипаж на борда. До сега той се планираше за август, но в момента NASA съобщава, че той ще бъде в края на 2019 г., без да се ангажира с конкретен месец.

За сметка на отлагането обаче, от NASA съобщават, че пилотируемия полет ще продължи по-дълго от първоначално планираното, което ще помогне за натрупване на повече данни. Пилотируемият и безпилотният тест са свързани със скачване с Международната космическа станция (МКС). В момента се очаква, че пилотируемият изпитателен полет ще продължи две седмици, през повечето от които Starliner ще бъде скачен с МКС.

Reuters пръв съобщи новината, че Starliner ще се забави с поне три месеца. Това стана преди две седмици. Тогава от NASA отказаха коментар с обяснението, че скоро ще бъде обявен нов график на изпитанията.

От NASA съобщиха днес още, че ще има и промяна в графика за изпитанията на SpaceX Crew Dragon. Той беше изпитан в безпилотен режим в началото на март и се очакваше първият тестов полет с астронавти да стане през юли. Новият график ще бъде съобщен в идните седмици.

В рамките на програмата Commercial Crew Development (CCDev) NASA финансира създаването на двата космически кораба (Starliner и Crew Dragon) с цел наличие на способности за превоз на астронавти до космически станции на ниска земна орбита.

От NASA се надяват до края на 2019 г. да имат сертифициран за редовни полети поне един космически кораб, но вече се работи и по покупката на места в поне още два полета на руския Союз за края на тази и началото на следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Два успешни старта за Союз-2 в един ден
Следваща публикация
Индия демонстрира анти-сателитни способности
581 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню