В Хърватска ще има състезание F-16 срещу Gripen

29 прочитания

Хърватското МО отвори днес, 3 октомври 2017 г., офертите за придобиване на нов многоцелев изтребител за страната. Оферти са получени от четири държави.

Отговор на запитването за даване на оферти (RFP) е било получено от Гърция, Израел, САЩ и Швеция. Запитване е било изпратено и до Южна Корея за леките изтребители FA-50, но отговор оттам не е бил получен. Причините за това не са ясни, но вероятно южнокорейския самолет не е можел да отговори на хърватските изисквания.

От публикации в хърватските медии е ясно, че офертата на Швеция е за нови Gripen C/D. Гърция и Израел предлагат употребявани F-16C/D. Гръцката страна предлага чисти Block 30, които могат да се модернизират, докато Израел предлага F-16 с модернизацията Barak 2020.

За сега не е известно какво предлагат САЩ, но се предполага, че са употребявани изтребители F-16 с модернизация до стандарта MLU, макар и да има спекулации, че може да са предложили и други варианти.

Хърватското МО съобщи, че оценките на офертите ще отнеме два месеца. Освен техническите характеристики, ще бъдат оценявани и финансовите параметри на сделката и предложенията за индустриално сътрудничество.

Хърватските ВВС разчитат да получат около 12 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните изтребители МиГ-21. Първите машини трябва да се доставят до 2020 г., а цялата ескадрила до 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета
Следваща публикация
ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?

Офертата за осем новопроизведени изтребители F-16V надхвърля бюджета на България за покупка на нови бойни самолети с близо 300 млн. лева. Това съобщава информационният сайт „Офнюз”, позовавайки се на правителствени източници.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Меню