Разбилият се японски F-35 е имал две аварийни кацания

1K прочитания

Разбилият се на 9 април 2019 г. японски изтребител F-35A е имал две предишни аварийни кацания. Това е съобщил японският министър на отбраната Такеши Ивая, цитиран от местни медии.

Японският военен министър е казал още, че страната му ще се обърне към САЩ за помощ в разследването на инцидента, при който модерния изтребител се разби в Тихия океан.

По данни на японското МО, загубеният изтребител е правил аварийно кацане през юни 2017 г., след сработване на предупреждение за отказ в системата за охлаждане. Следващото аварийно кацане е било през август 2018 г., но не се съобщава естеството на тогавашния отказ.

41-годишният майор, който е пилотирал разбилия се F-35A, все още се издирва, макар и шансовете му за оцеляване да са минимални. Няма яснота и за това, къде точно на дъното на океана е изтребителят. Японският военен министър е казал, че в момента целта е да се намерят възможно най-бързо останките и ако е възможно те да бъдат извадени. Предполага се, че самолетът е на дълбочина от около 1500 m.

Ден след инцидента бяха намерени парчета от самолета на повърхността на океана, но основната част от него е потънала.

Разбилият се изтребител, заедно с още три машини от същия тип, е излетял от авиобаза Мисава, намираща се на тихоокеанското крайбрежие в северната част на основния японски остров Хоншу. Връзката с падналия изтребител е била загубена около половин час по-късно, когато той се е намирал на около 135 km навътре в Тихия океан. Самолетът е бил изгубен и от радарите. Потвърдено е, че екипажът не е съобщил за проблеми на борда.

Само преди три седмици бе обявено, че 302-ра ескадрила, към която се числи разбилият се изтребител, е достигнала първоначално ниво на бойна готовност.

Япония в момента е поръчала 42 броя F-35A. През миналия декември страната обяви планове да купи още 105 броя F-35 – 42 от които във варианта F-35B, а останалите конвенционалния F-35A.

Полетите с всички останали японски F-35A са спрени. Задачите с типа в другите ВВС, където той е на служба, обаче продължават.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ изпратиха F-35A в Близкия изток
Следваща публикация
Пореден тежък авиационен инцидент в Непал
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

80% от наличните F-35 продължава да летят, останалите ще чакат подмяна на горивопроводи

Около 80% от наличните изтребители от пeто поколение Lockheed Martin F-35 са получили разрешение да продължат с летателните си операции, но останалите трябва да преминат през подмяна на горивопроводите. Това е станало ясно, след прегледа на целия флот от F-35, който бе извършен през миналата седмица.

Малък самолет катастрофира край Ихтиман

Лек самолет катастрофира днес, 26 май 2019 г., край Ихтиман. При инцидента са загинали двамата намиращи се на борда му. Това съобщават от Министерство на транспорта.

Германия получи оферти за замяна на Tornado

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Меню