Разбилият се японски F-35 е имал две аварийни кацания

1K прочитания

Разбилият се на 9 април 2019 г. японски изтребител F-35A е имал две предишни аварийни кацания. Това е съобщил японският министър на отбраната Такеши Ивая, цитиран от местни медии.

Японският военен министър е казал още, че страната му ще се обърне към САЩ за помощ в разследването на инцидента, при който модерния изтребител се разби в Тихия океан.

По данни на японското МО, загубеният изтребител е правил аварийно кацане през юни 2017 г., след сработване на предупреждение за отказ в системата за охлаждане. Следващото аварийно кацане е било през август 2018 г., но не се съобщава естеството на тогавашния отказ.

41-годишният майор, който е пилотирал разбилия се F-35A, все още се издирва, макар и шансовете му за оцеляване да са минимални. Няма яснота и за това, къде точно на дъното на океана е изтребителят. Японският военен министър е казал, че в момента целта е да се намерят възможно най-бързо останките и ако е възможно те да бъдат извадени. Предполага се, че самолетът е на дълбочина от около 1500 m.

Ден след инцидента бяха намерени парчета от самолета на повърхността на океана, но основната част от него е потънала.

Разбилият се изтребител, заедно с още три машини от същия тип, е излетял от авиобаза Мисава, намираща се на тихоокеанското крайбрежие в северната част на основния японски остров Хоншу. Връзката с падналия изтребител е била загубена около половин час по-късно, когато той се е намирал на около 135 km навътре в Тихия океан. Самолетът е бил изгубен и от радарите. Потвърдено е, че екипажът не е съобщил за проблеми на борда.

Само преди три седмици бе обявено, че 302-ра ескадрила, към която се числи разбилият се изтребител, е достигнала първоначално ниво на бойна готовност.

Япония в момента е поръчала 42 броя F-35A. През миналия декември страната обяви планове да купи още 105 броя F-35 – 42 от които във варианта F-35B, а останалите конвенционалния F-35A.

Полетите с всички останали японски F-35A са спрени. Задачите с типа в другите ВВС, където той е на служба, обаче продължават.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ изпратиха F-35A в Близкия изток
Следваща публикация
Пореден тежък авиационен инцидент в Непал
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…
Меню