Ресорните комисии в НС дадоха зелена светлина на ВВВУ

828 прочитания

Днес, 17 април 2017 г., две комисии в парламента – по отбрана и образовaние, подкрепиха предложения от Министерския съвет проект на решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия от 1 януари 2020 г. Това съобщава „Отбрана”.

На практика това е възстановяване на старото училище, което бе закрито през 2002 г. със създаването на НВУ „Васил Левски“. Очаква се следващата седмица решението да бъде гласувано в пленарна зала с цел до 6 май решението да бъде обнародвано и в Държавен вестник.

В Комисията по отбрана мотивите бяха изложени от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков благодари на членовете на комисията за единодушното гласуване на проекта и обеща пълна подкрепа на командно-преподавателския състав в новото училище. От представителите на Министерството на образованието и науката нямаше претенции към текста на решението.

Изразено бе мнение, че са защитени интересите на курсантите и преподавателите в сегашния факултет „Авиационен“. В заседанието участва и съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров.

В подкрепа на решението са изказаха народните представители Владимир Тошев, Емил Христов, Пламен Манушев и Валентин Радев. От своя страна председателят на комисията ген. Константин Попов бе категоричен, че това е едно добро дело, което ще даде възможност на българските ВВС да имат сериозна собствена школа.

Поставени бяха няколко въпроса, които са свързани с издръжката на училището и на курсантите, различните видове акредитация, възможностите за набиране на обучаеми не само за нуждите на армията и др. Питане имаше и какво ще бъде званието на началника на военното училище. Рано ли е или не още в началото да бъде генералско? От МО бе изразено мнение, че военният факултет в Шумен ще се запази.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ
Следваща публикация
ELTA представи наземните си радари в София
828 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

Меню