Институциите стартираха спешна оптимизация на процедурите за борба с градушките

210 прочитания

Три дни, след като градушка унищожи реколтата в няколко пловдивски села, тъй като кацащ американски военен самолет е попречил на работата на противоградните полигони, няколко институции седнаха на една маса и решиха да предложат конкретни решения по проблема.

До 10 дни ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките. Това стана ясно по време на среща, провела се днес, 31 август 2021 г., в Министерството на транспорта.

В разговорите участваха министърът на транспорта Георги Тодоров, министърът на земеделието Христо Бозуков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Христо Щерионов, изпълнителният директор на изпълнителна агенция “Борба с градушките“ Ваньо Славеев и генералният директор на държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ Георги Пеев.

Министър Георги Тодоров заяви, че ще бъде прегледана нормативната уредба, регламентираща използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той бе категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик на голяма височина, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства които излитат или кацат, както и тези, които летят на малки височина.

Вчера стана ясно, че полигоните за борба с градушките край Пловдив не са работили почти един час, защото на пловдивското летище се е приземявал военно-транспортен самолет C-130 Hercules от състава на ВВС на САЩ. Бяха повдигнати въпроси за това, не е ли можело самолетът да изчака приключването на работата на полигоните или поне времето, в което е била забранена работата на противоградните ракети, да бъде съкратено максимално.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВУБ отбеляза 20-ата си годишнина
Следваща публикация
България започна да поддържа вертолетите Cougar през NSPA
210 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…

Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево

Днес, 12 януари 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Нови инструктори на PC-9

От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.

Меню